MMČ: Poziv građanima – Donesite stare oboteljsko fotografije i budite dio izložbe u Noći muzeja 2024.

MMČ: Poziv građanima – Donesite stare oboteljsko fotografije i budite dio izložbe u  Noći muzeja 2024.

Podijelite s nama svoje obiteljske fotografije

Muzej Međimurja Čakovec poziva Vas da svojom obiteljskom fotografijom ili više njih koje možete složiti u fotokolaž ili čak i cijelim fotoalbumom svoju obitelj učinite dijelom muzejske izložbe kao što je to trenutno izložba čakovečke obitelji Legenstein. Uvjet je da su fotografije nastale do 2000. godine i prikazuju članovima obitelji važne trenutke. Primamo pojedinačne fotografije, fotoalbume ili fotokolaž  (format A4 ili A3) crno-bijele ili u boji. U jednom fotokolažu može biti do 5 fotografija. Uvjet je da sve fotografije moraju biti snimljene prije 2000. godine, a uz svaku fotografiju je potrebno priložiti potpis na posebnom papiru (kada je fotografija snimljena, tko je na fotografiji, naslov fotografije).

Odabrane fotografije, fotoalbumi ili fotokolaži biti će izloženi na izložbi u Multimedijalnoj dvorani „Riznice Međimurja“ 26. siječnja 2024. godine, odnosno na Noć muzeja.

Fotografije treba donijeti do 20. siječnja 2024. godine u suvenirnicu „Riznice Međimurja“ u omotnici s imenom i kontaktom (adresa ili broj telefona) osobe kojoj ćemo vratiti fotografije.

Za dodatne informacije možete se obratiti našoj kustosici pedagoginji Ines Virč putem maila na adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. ili telefonom na broj 313 499.

                                                                                   

Obitelj Legenstein

Ako trebate inspiraciju za složiti svoj obitelji fotoalbum ili fotokolaž, posjetite izložbu "Odgajani za uspjeh – obitelj Legenstein" u našem Izložbenom salonu jer... svi smo mi odgajani za uspjeh, svatko na svoj način.

Lili Legenstein, umjetničkog imena Čaki, rođena je u Murskoj Soboti 6. studenog 1923. godine. Bila je plesačica, glumica, koreografkinja te dugogodišnja solistica Zagrebačkog gradskog kazališta Komedija. Dobitnica je Nagrade hrvatskoga glumišta za životno djelo 2010. za svekoliko umjetničko djelovanje na području operete i mjuzikla, a 2016. godine proglašena je počasnom građankom Grada Čakovca. Preminula je 19. studenog 2021. godine.

Muzej Međimurja Čakovec prepoznao je priliku da povodom 100. obljetnice rođenja Lili Legenstein napravi izložbu o svim članovima vrlo uspješne i za Grad Čakovec značajne, ali nažalost u javnosti malo poznate obitelji Legenstein.

Obitelj Legenstein je preuzimanjem Kavane Royal u Čakovcu 1925. godine značajno obogatila sportski, ali i društveni život grada u međuratnom razdoblju. Geza Legenstein bio je uistinu talentirana i svestrana osoba. Odlično je svirao klavir i skladao te crtao. Osim toga uspješno se ogledao u nizu sportova. Elizabeta Legenstein postala je 1930. godine prva službena prvakinja Kraljevine Jugoslavije u stolnom tenisu. U takvoj atmosferi Lili i njezin mlađi brat Ladislav (Laci) bili su, kao što je sama Lili govorila, odgajani za uspjeh. Lili je postala poznata kazališna umjetnica, a Laci tenisač.

Posjet izložbi je besplatan.

 

Fotografija: obitelj Legenstein u dvorištu svoje kuće u Čakovcu, krajem 30-tih godina 20. stoljeć

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.