Zoran Filipović: od Theresienstadta do Terezína; 1918.-2018. (izložba c/b fotografija)

Zoran Filipović: od Theresienstadta do Terezína; 1918.-2018. (izložba c/b fotografija)

Muzej Mimara od 28. studeni – 30. prosinac predstavlja izložbu hrvatskog fotografa i pisca Zorana Filipovića. Kao misao vodilja ističe se povijesna dužnost današnjeg čovjeka plemenitom i odgovornom cilju obilježavanja završetka prvog svjetskog rata. U suradnji s Ministarstvom kulture Republike Hrvatske, Gradom Zagrebom, Turističkom zajednicom Grada Zagreba, Hrvatskim državnim arhivom, Hrvatskim povijesnim muzejom i Hrvatsko-češkim društvom, Muzej Mimara izlaže 40 radova, crno bijelih fotografija na temu utvrde Terezín u Češkoj.

Tvrđava je sagrađena koncem 18. stoljeća kao dio obrambenog sustava Habsburške Monarhije. Podigao ju je tadašnji car Josip II., a ime joj je dao po svojoj majci carici Mariji Tereziji – Theresienstadt. Česi su kasnije to zdanje prozvali Terezín. Od početka 20. stoljeća tvrđava je služila kao zatvor za političke zatvorenike Monarhije. Za vrijeme okupacije od strane nacističke Njemačke 1939. godine Terezín postaje jedan od koncentracijskih logora. Poveznica velikog rata i Terezina je i sam Gavrilo Princip, čovjek koji je započeo 1. svjetski rat, atentatom na prijestolonasljednika Franju Ferdinanda u Sarajevu, a koji je u tamničkoj ćeliji s brojčanom oznakom „1“, umro 28. travnja 1918. godine.

Biografija:  Zoran Filipović je rođen 27. travnja 1959. u Brčkom, Bosna i Hercegovina. Profesionalni je fotograf i pisac, a posljednjih se godina sve više bavi grafičkim i produkt dizajnom. Svoju je profesionalnu karijeru započeo u zagrebačkom magazinu “Start ” i tjedniku “Danas”.

Dosada je objavio više autorskih knjiga, u kojima često kombinira svoje fotografsko i književno umijeće, a koautor je i na više skupnih knjiga. Knjige objavljuje u zemlji i inozemstvu. Za svoj je fotografski i književni rad više puta nagrađivan, uglavnom u inozemstvu: njemačko izdanje njegove knjige Ein Jahr in der Hölle (Sezona pakla – Sarajevo Anno Domini 1993) proglašeno je u Njemačkoj knjigom mjeseca. Knjiga Entseeltes Land, koju je 1995. objavio jedan od najuglednijih njemačkih nakladnika Herder Verlag iz Freiburga, bila je pri vrhu njemačkih bestseler ljestvica.

U kazališnoj sezoni 1995/96. bečki Theater der Jugend postavlja kazališnu predstavu u kojoj se koriste dijelovima tekstova iz njegovih knjiga Dnevnik smrti i Sezona pakla.Knjiga Papa u Hrvata dobila je brončanu plaketu SAPPI u konkurenciji najbolje tiskanih knjiga svijeta za 1997., a knjiga Papa u Sarajevu srebrnu plaketu za 1998..

Suradnik je više uglednih svjetskih revija i magazina (“Le Figaro Magazine”, “Paris Match”, “Life”, “Die Zeit”, “Frankfurter Allgemeine Magazin”, “Vogue/GQ”, “Photo” i dr.). Tijekom suradnje s glasovitom agencijom Magnum Photos (Pariz, London, New York, Tokio) potpisivao se pseudonimom ZORO, pod kojim je poznat svjetskoj fotografskoj javnosti.Izlagao u najuglednijim svjetskim galerijama i muzejima (Stockholm, Kopenhagen, Beč, Prag, Bratislava, Frankfurt, Perpignan, Valencija, Sarajevo, Zagreb, Abu Dhabi, Kairo, New York, Teheran, Mexico City, Rabat (Maroko) i dr.). O njemu i njegovu radu snimljeno je u inozemstvu više dokumentarnih filmova. Član je Zajednice umjetnika Hrvatske, Hrvatskog novinarskog društva i International Federation of Journalists. Od 1978. živi i radi u Zagrebu.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.