Sedma godišnjica Adventa u Muzeju za umjetnost i obrt

Sedma godišnjica Adventa u Muzeju za umjetnost i obrt

Muzej za umjetnost i obrt i ove je godine pripremio bogat adventski program koji će obilježiti otvorenjem dviju izložbi, glazbenim adventskim programom, promocijama, radionicama za djecu te dobrotvornom aukcijom za pomoć udruzi Krijesnica. 

Ove godine Muzej obilježava sedmu obljetnicu organizacije Adventa u MUO čime je postao prepoznat kao sastavni dio ukupne kulturno turističke ponude Grada Zagreba u vrijeme adventa, odnosno partner Turističke zajednice Grada Zagreba u sklopu manifestacije Advent u Zagrebu.  Kako je najavljeno, ovogodišnji program u prosincu započinje velikom obljetničkom izložbom Hrvatskog restauratorskog zavoda pod nazivom „Tajni život baštine“, 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u Hrvatskoj

 Obljetnica Hrvatskog restauratorskog zavoda

 Ovom će izložbom HRZ u 2018. godini - godini Europske baštine velikom obljetničkom izložbom Hrvatskog restauratorskog zavoda pod nazivom „Tajni život baštine“, 70 godina sustavne konzervatorsko-restauratorske djelatnosti u HrvatskojOvom će izložbom HRZ u 2018. godini - godini Europske baštine (European Year of Cultural Heritage)- obilježiti 70 godina od osnutka prve restauratorske ustanove u Hrvatskoj: Zavoda za restauriranje umjetnina Razreda za likovne umjetnosti HAZU. Na izložbi će na poučan i interaktivan način posjetitelji upoznati najrazličitije aktivnosti i obilježja djelatnosti bez koje baštinu ne bi bilo moguće sačuvati za buduće generacije. Iako se europska manifestacija bliži kraju, cilj izložbe je potaknuti širu javnost da njezini postulati – slavljenje, razumijevanje i štićenje jedinstvene vrijednosti bogate i raznovrsne kulturne baštine – postanu trajna vrijednost. Izložba se otvara 4. prosinca, a ostaje otvorena sve do  3.veljače 2019. 

 Čestitanje i običaj slanja čestitaka

 SLJEDEĆA ĆE BITI BOLJA…izložba iz fundusa MUO posvećena je čestitanju i običaju slanja pisanih čestitki, upravo onakvih kakve su se u Hrvatskoj razmjenjivale od kraja 19. stoljeća te gotovo do danas i sve do pojave e-mail čestitki. Otvara se 11. prosinca i traje do 27. siječnja. Izložba će donijeti dašak ozračja nekih davnih blagdana ispisanih na malim „kartolinama“ s porukama koje su jedni drugima upućivali prijatelji, zaljubljeni, rodbina, umjetnici, poslovni partneri, institucije i drugi. Kroz više od 400 primjera blagdanskih čestitki bit će prikazano kako se mijenjao ovaj nezaobilazan element uljudnog ponašanja i blagdanske tradicije u kojima su sudjelovala velika imena domaćeg dizajna i umjetnosti poput Rudolfa Mosingera, Ateliera Tri, Ivana Picelja, Milana Vulpea, Aleksandra Srneca, Mihajla Arsovskog i Marije Kalentić. Novu godinu sugrađanima i poslovnim partnerima čestitali su i nekad nezaobilazni Grga Ice Voljevice i vječni profesor Baltazar (u ime Zagreb filma).  Kustostvo izložbe potpisuju Dunja Nekić, kustosica i Voditeljica zbirke starije fotografije i Koraljka Vlajo, viša kustosica i voditeljica Zbirke grafičkog dizajna i Zbirke produkt dizajna MUO. Postav izložbe i  grafički dizajn potpisuje Sanja Bachrach Krištofić, a izradu animiranih gifova Vedran Benović, fotograf MUO i Petra Milovac, kustosica u zbirci slikarstva MUO.  

 Briga za mlade

 Vodič za mlade ili Kako se osjećati dobro u Muzeju za umjetnost  i obrt autorice Maline Zuccon Martić, muzejske savjetnice i voditeljice Pedagoškog odjela MUO, čija će se promocija održati 12. prosinca namijenjen je mladim generacijama kojima na zanimljiv način objašnjava što se sve može naći u muzeju, tko sve radi u njemu i kako on funkcionira.  

„Dubrovnik…“ 3. izdanje, knjiga poznatog samostalnog umjetnika i fotografa Damira Fabijanića održat će se 29. studenog 2018. 

Ljubitelji adventa u nastavku će prosinca moći uživati u dva koncerta: 1. i 8. prosinca održat će se 3. glazbeni festival adventskih i Božićnih pjesama, a 16. prosinca  adventski koncert Cantate Domino u izvedbi Gospel zbora Sunce i gostiju.  

 Studenti za pomoć udruzi Krijesnica

 Posebnost ovogodišnjeg programa je dobrotvorna aukcija za podršku rada udruge Krijesnica koja pruža pomoć djeci oboljeloj od malignih bolesti i njihovim obiteljima na kojoj će se moći licitirati i kupiti radovi studenata Tekstilno tehnološkog fakulteta iz Zagreba na temu ruksaka. Suradnja je to Muzeja za umjetnost i obrt i TTF-a, predvođena ravnateljem Miroslavom Gašparovićem i izvanrednom profesoricom Paulinom Jazvić čiji su studenti od rupičastih platna tzv. mesheva, koja muzej koristi za promociju izložbi na svojoj fasadi i koja im je utupio, izradili ukupno 17 ruksaka. Cilj ove inicijative Muzeja za umjetnost i obrt jest korištenje „starog“ kako bi se stvorilo „novo“ u okviru društveno odgovornog i održivog upravljanja otpadom koji je u konačnici rezultirao suradnjom muzeja i obrazovne ustanove s plemenitim ciljem.  

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.