Prodajna izložba studenata likovnih akademija „Plati i nosi“

Prodajna izložba studenata likovnih akademija „Plati i nosi“

Prodajna izložba studenata likovnih akademija „Plati i nosi“ otvorena je u ponedjeljak, 17. prosinca 2018. godine u Galeriji Bačva u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Izložbom osmišljenom u želji za stvaranjem novih prilika za mlade perspektivne umjetnike izloženi su radovi četrdesetak studenata s likovnih akademija iz Zagreba,   Osijeka, Rijeke i Širokog Brijega.    

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvarajući izložbu izrazila je podršku poticaju prepoznavanja, vrednovanja i nagrađivanja mladih kreativnih osoba. Dodala je kako Ministarstvo s velikom pažnjom prati napore mladih umjetnika koji žele svoj rad učiniti vidljivijima i trajno prisutnima na tržištu umjetnina, kao i predstaviti se na hrvatskim i međunarodnim umjetničkim sajmovima.

Istaknula je kako je Ministarstvo po prvi puta raspisalo „Javni poziv za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika" čija disciplina do sada nije bila vrednovana na taj način, a Poziv je bio izravno usmjeren samostalnim umjetnicima kao reakcija na potrebu da se unaprijedi i dodatno afirmira društveni i profesionalni status vizualnih umjetnika i njihova uloga u društvu. Potporama vizualnim umjetnicima osigurali su se uvjeti za istraživanje i stvaranje novih umjetničkih radova, priprema izložbi, potpora opremanju radnih prostora, pronalaženje novih partnera u polju svojeg djelovanja, kako bi svoj kreativni rad razvijali i učinili ga što kvalitetnijim i vidljivijim.

Ministrica je nadodala kako se i u okviru natječaja za „Poticanje poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama“ u suradnji s Ministarstvom gospodarstva, poduzetništva i obrta dodatno razradila aktivnost u području vizualnih umjetnosti kako bi se financijskim potporama potaknulo i one koji se u području kulture smatraju gospodarskim subjektima.


FOTO: HINA

Dekan Akademije likovnih umjetnosti Tomislav Buntak podsjetio je da se izložba te vrste počela održavati prije četrnaest godina na poticaj Ante Rašića te naglasio da se među radovima nalaze i oni koji će možda obilježiti budući hrvatski identitet. Stručni je žiri plaketom nagradio Maju Gjajić, Ivicu Purgara, Darija Dmitrovića i Mateja Vukovića.

Organizator izložbe, predsjednik Uprave Hrvatske poštanske banke Tomislav Vuić rekao je da je to jedna od sretnih situacija u kojoj bi obje strane trebale biti na dobitku. „Mladi studenti bi trebali steći iskustvo prezentiranja, prodaje i stjecanja financijske potpore, a publika da povoljno dođe do kvalitetnih radova", dodao je.

U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika, Hrvatske poštanske banke i Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu izloženo je oko stotinu studentskih radova koje će posjetitelji moći kupiti po prihvatljivim cijenama.

 

(MK/Hina)

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.