Oskvrnuta skulptura lava s groba organizatora oslobođenja Međimurja dr. Ivana Novaka (1884. – 1934.)

Oskvrnuta skulptura lava s groba organizatora oslobođenja Međimurja dr. Ivana Novaka (1884. – 1934.)

Međimurje u srijedu, 9. siječnja slavi svoju najvažniju obljetnicu Spomendan na "9. siječnja - Dan donošenja Rezolucije o odcjepljenju Međimurja od mađarske države" i 100. obljetnicu odcjepljenja Međimurja od mađarske države i pripojenja matici zemlji. Svečana akademija održat će se u Centru za kulturu Čakovec (Trg Republike 3, Čakovec) s početkom u 18 sati.
S prigodnom izložbom o 100. obljetnici pridružuje se u utorak, 8. siječnja i Muzej Međimurja čiji je postav obogatila oskvrnuta skulptura lava s groba organizatora oslobođenja Međimurja i nacionalnog preporoditelja ovoga dijela Hrvatske, dr. Ivana Novaka (1884. – 1934.). Prenesena je s mihovljanskog groblja u atrij palače Zrinskih u čakovečkom Starom gradu, gdje će ostati na čuvanju kao svjedok jednog vremena i događaja koji su iz temelja odredili budućnost Međimurja.
Na slici: ravnateljica Muzeja Međimurja Čakovec, Maša Hrustek Sobočan, s akademskim kiparom Mihaelom Štebihom (koji izrađuje kopiju izvornog spomenika), kustosicom Povijesnih zbirki MMČ-a Anom Šestak i radnicima tvrtke Klesarstvo Kovač iz Orehovice.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.