U Budimpešti svečano otvorena izložba „Hrvatska i mađarska čipka – naša zajednička baština“ te predstavljen otok Pag

U Budimpešti svečano otvorena izložba „Hrvatska i mađarska čipka – naša zajednička baština“ te predstavljen otok Pag

U povodu obilježavanja dana Međunarodnog priznanja Republike Hrvatske, 15. siječnja 2019. godine, u Budimpešti, u Kući mađarske baštine (Hagyományok Háza) otvorena je izložba „Hrvatska i mađarska čipka – naša zajednička baština“ u organizaciji Veleposlanstva RH u Mađarskoj i Kuće mađarske baštine. 

FOTO: Kristina Goher / Hrvatski glasnik / MCC

U nazočnosti brojnih uzvanika, veleposlanika i predstavnika diplomatskog zbora kao i predstavnika Hrvata u Mađarskoj, izložbu su svečano otvorile državna tajnica Ministarstva ljudskih resursa Mađarske dr. Orsolya Pacsay-Tomassich i pomoćnica ministrice kulture dr. sc. Iva Hraste Sočo, uz koje je bio vlp. RH u Mađarskoj dr. sc. Mladen Andrlić i voditeljica predstavništva HTZ-a  u Mađarskoj Ivana Herceg.

U svečanim govorima posebno je istaknuta činjenica kako je UNESCO pašku čipku i čipku Halasi uvrstio u nematerijalnu kulturnu baštinu čovječanstva. U okviru otvorenja izložbe upriličena je i gastronomska, kulturna i turistička promocija otoka Paga, a glavni sponzor događaja bila je Hrvatska turistička zajednica. Grad Pag predstavljao je predsjednik gradskoga vijeća Domagoj Vičević te direktorica TZ Paga Vesna Karavanić. U atraktivnom prostoru Kuće mađarske baštine, uz mađarsku i halašku čipku prikazana je paška čipka s eksponatima Društva paških čipkarica Frane Budaka i Benediktinskog samostana sv. Margarite, a umijeće šivanja paške čipke prezentirala je čipkarica gđa Gordana Maržić u paškoj narodnoj nošnji.

FOTO: Kristina Goher / Hrvatski glasnik / MCC

Prikazani su i proizvodi Paške sirane i Solane Pag. U sklopu gastro prezentacije posluženi su paški specijaliteti – paški sir, skuta, štrike, kolacići, padešpanji i baškotini uz pašku travaricu i vino, a cijeli događaj popraćen je glazbom i pjesmom te prikazom niza promotivnih filmova o Pagu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.