„Unutarnji pejzaži“ novi slikarski ciklus Ranka Ajdinovića

unutrašnji pejsaži

Slikar Ranko Ajdinović, pripadnik je mlađe generacije suvremenih hrvatskih slikara. Izlagao je na nizu samostalnih izložbi u domovini i svijetu.Već je dulje vremena zaokupljen radom na novom ciklusu, simboličnog naziva Unutarnji pejzaži. Riječ je o akrilima i kombiniranim tehnikama na srednjim i većim formatima platna, izrazito nefigurativne motivike,mada se na pojedinim slikama može opaziti i blaga figurativna nazočnost, osobito u detaljima.

Ajdinovićev svijet čine obojane plohe fine, delikatne palete, vijugavi pravci koji se probijaju između tih neobičnih oblika ili ih čak spajaju u jedinstvenije cjeline, tvoreći složeni svijet imaginarnih konstrukcija, duboko skriven, svijet koji se tek u naznakama otkriva u slici s naizgled vrlo simplificiranim motivima. Važan element u njegovom ciklusu jest izraziti osjećaj optimizma koji izvire iz doista svakog kutka slike pa možemo reći da se njegov optimizam provlači i kroz blagosti kolora i oblika. Istodobno dubina i volumen obojanih ploha djeluju na promatrača vrlo sugestivno i dok koncentrirano ponire u plavi ili ljubičasti ili zeleni kvadrat, pravokutnik, razmišlja o vlastitim dvojbama i propitkivanjima u potrazi za odgovorima.

Na Ajdinovićevim slikama, posebno na novom ciklusu može se osjetiti i ritam glazbe, ponekad usporen, ponekad ubrzan pa kao da je pred nama partitura nekog glazbenog djela a ne akril na platnu s obojanim plohama umjesto nota.Novi ciklus slikara Ranka Ajdinovića obiluje slikama koji odišu harmonijom ali i mirom, svečanom tišinom koja se neprekidno širi. Ajdinović možemo konstatirati, slika neopterećen aktualnim gibanjima i nedoumicama u modernoj umjetnosti, jer on slika ono što osjeća i ono što prirodno izvire iz njega. Taj bi njegov ciklus svakako trebalo prezentirati i u nekom reprezentativnom galerijsko- muzejskom prostoru jer u njemu bi njegova estetika i kompleksnost došla do punog izražaja.

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.