GMV: Srijeda u muzeju: Renata Poljak predstavlja svoje recentne filmske projekte, fotografske kolaže i radove

renata poljak

GMV: U sklopu Srijede u Muzeju , 8. svibnja, u palači Herzer (GMV Franjevački trg 10), istaknuta hrvatska multimedijska umjetnica Renata Poljak predstavlja svoje veće recentne filmske projekte, fotografske kolaže i radove, okupljene na izložbi Terra Incognita, trenutačno postavljenoj u Gradskome muzeju Varaždin (do 19. svibnja). Riječ je o filmu Partenza (Odlazak) iz 2016. i filmu Yet Another Departure (Još jedan odlazak) iz 2018. godine, o potapanju admiralskog broda „Vis“ u akvatoriju Brijuna u službi podvodne atrakcije. Autorica je svoju izložbu naslovila Terra Incognita, terminom kojim se u prošlosti označavao neistraženi teritorij jer, kako ističe, teritorij se može sagledavati kroz ljepotu fotografske snimke, numeričkoga geografskog položaja, povijesnog naslijeđa i značenja, što su odrednice i u njezinim djelima iz najnovijeg ciklusa. U tim poveznicama autorica se referira na lokalne i globalne političke, ekonomske i socijalne fenomene.

Renata Poljak (Split, 1974.) umjetnica je koja radi u području videa, filma, fotografije i instalacije. Završila je Umjetničku akademiju u Splitu, a poslijediplomski studij na L’école régionale des beaux-arts u Nantesu. Realizirala je nekoliko umjetničkih rezidencijalnih programa u New Yorku, San Franciscu i Beču te u Parizu, u kojemu je više godine živjela i radila. Održala je 30-ak samostalnih izložbi u zemlji i inozemstvu, između ostalih u Parizu, New Yorku, Milanu, Montrealu i Bratislavi, a Centre Georges Pompidou prikazao je retrospektivu njezinih filmova. Dobitnica je desetak nagrada i priznanja, među kojima je i nagrada za najbolji film na festivalu Black Box u Berlinu i T-HT nagrada u Zagrebu.  

S obzirom na spriječenost dolaska na otvorenje izložbe u GMV-u (10. travnja), svoje umjetničko stvaralaštvo i radove s izložbe Terra Incognita Renata Poljak pobliže će predstaviti u Srijedi u Muzeju. Program počinje u 19 sati, a ulaz je besplatan.  

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.