Otvorenje 12. izložbe i dodjela HT nagrada za suvremenu umjetnost

Otvorenje 12. izložbe i dodjela HT nagrada za suvremenu umjetnost

U Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, u petak, 17. svibnja ,državni tajnik dr. sc. Ivica Poljičak sudjelovao je na dodjeli HT-ovih nagrada za suvremenu umjetnost upriličenoj uzi otvorenje 12. izložbe nagrađenih mladih umjetnika. 

Istaknuvši kako je Hrvatski Telekom samim činom prepoznavanja potrebe i važnosti širenja hrvatske umjetnosti, ostavio dugotrajan trag te tako potaknuo i druge slične inicijative, državni tajnik Poljičak dodao je kako brojka od dvjestotinjak prijavljenih radova svake godine pokazuje da je ovo bio dobrodošao korak, a da su odjeci vidljivi i danas kada se nagrada razvila u respektabilno priznanje umjetnicima.

Državni tajnik podsjetio je na pokretanje natječaja za poticanje stvaralaštva vizualnih umjetnika te izrazio zadovoljstvo što je umjetnički rad velikog broja ovogodišnjih izlagača financiran upravo putem Javnog poziva za 2018. godinu. Istaknuo je kako tom vrijednom suradnjom doprinosimo zajedničkoj težnji, a to je razvoj hrvatske kulture i umjetnosti.


foto HINA/ Lana Slivar Dominić

Prvu nagradu dobio je Damir Očko za video rad "DICTA II (safewords)", druga nagrada pripala je Andreji Kulunčić za rad ART-ACT-BOX: Performativnost izložbe", dok je treća nagrada otišla u ruke Svenu Klobučaru za seriju crteža u boji "Mrtvi". U novoj kategoriji "Za mlade" pobjednica je Nives Žarković s radom "Sram te i stid bilo", a međunarodni stručni žiri odao je posebno priznanje Denisu Butorcu za iznimnu kvalitetu rada Homesick.
Na otvorenju su izvedena dva performansa Amele Frankl "This too shall pass" i Nore Turato "The good, the bad, the viscose".
 
Na otvorenju izložbe u MSU predstavljeno je ukupno 37 umjetničkih radova koji su konkurirali za najprestižnije nagrade u recentnom vizualnom umjetničkom stvaralaštvu. Na izložbi su najviše zastupljene instalacije, videa i fotografije, a ima i crteža, grafika, skulptura i 3D print objekata.
 
Publika izložbu može razgledati do 9. lipnja, a ulaz je slobodan.


foto HINA/ Lana Slivar Dominić


foto HINA/ Lana Slivar Dominić


foto HINA/ Lana Slivar Dominić


foto HINA/ Lana Slivar Dominić

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.