Izložba višestoljetne toskanske keramike stiže u Zagreb

Izložba višestoljetne toskanske keramike stiže u Zagreb

U Muzeju za umjetnost i obrt, u četvrtak 30. svibnja, u 19:30 sati, otvara se izložba keramike iz toskanskog gradića Montelupo Fiorentino poznatog po dugoj tradiciji u proizvodnji keramike, a koja će publici prikazati devet stoljeća umjetnosti i obrtništva majolika.  Izložba će dati pregled velike povijesti keramike iz Montelupa, od njezinih srednjovjekovnih početaka do suvremenog doba, kroz prepoznatljive boje i inovativne oblike. Jedinstvenost proizvodnog iskustva temeljenog na znalačkom kromatskom istraživanju, donijelo je keramici iz Montelupa veliki uspjeh i pri utjecajnim firentinskim renesansnim obiteljima. Više od devet stoljeća povijesti toskanske umjetnosti i obrta koja još uvijek čuva tajnu slavnog crvenog pigmenta u Muzeju za umjetnost i obrt može se razgledati do 09.lipnja 2019.

Izložba Rosso di Montelupo podijeljena je u dva dijela - povijesni, koji pokriva razdoblje od 1420. do 1710., s tridesetak eksponata koji dolaze iz Muzeja keramike iz Montelupa. Drugi dio  izložbe čini šezdesetak suvremenih radova koji datiraju od početka dvadesetog stoljeća pa do današnjih dana. Među njima se nalaze i  radovi poznatih dizajnera poput:  Ettorea Sottassa, Alda Londija, Bejmanima Huberta, Bethane Laure Wood i drugih.

 Izložba se realizira u suradnji Talijanskog instituta za kulturu i MUO, a koncept je djelo Fondacije Montelupo Fiorentino te Scuola di ceramica di Montelupo.

 U sklopu izložbe održat će se radionice s majstorima Montelupo Fiorentino škole keramike, koja je otvorene za javnost. Posjetiteljima se pruža prilika da zavire u sve tajne procesa proizvodnje keramike, ali i da otkriju vlastitu kreativnost!

 Dragocjena renesansna majolika, nazvana Rosso di Montelupo, zajedno s drugim, suvremenim primjercima, bit će izložena u Muzeju za obrt do 9. lipnja 2019. godine.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.