Muzeju Apoksiomena posebno priznanje na dodjeli nagrada za Europski muzej godine

Muzeju Apoksiomena posebno priznanje na dodjeli nagrada za Europski muzej godine

Europske muzejske nagrade (European Museum of the year Awards 2019 -EMYA), svojevrsni muzejski Oscar, svečano su dodijeljene 25. svibnja 2019. godine u Sarajevu. Nominirano je 40 muzeja iz 17 zemalja Europe, a jedini hrvatski projekt prijavljen je Muzej Apoksiomena iz Malog Lošinja. Europski muzejski forum dodjeljuje nagrade, a Vijeća Europe kao pokrovitelj godišnje procjenjuje i nagrađuje inovativne, kvalitetne, promišljene te društveno angažirane i odgovorne pristupe muzejskoj praksi. Nagradu Europski muzej godine za 2019. dobio je Rijksmuseum Boerhaave (Muzej povijesti, znanosti i medicine, Nizozemska), a Muzejska nagrada Savjeta Europe pripala je Museum für Kommunikation (Muzej komunikacija, Bern, Švicarska).

Muzej Apoksiomena je dobio posebno priznanje Special commendation koje je dodijelila članica žirija Barbara Kirshenblatt-Gimblett, a nagradu je primila Zrinka Ettinger Starčić, ravnateljica Lošinjskog muzeja.

„Već je i sama nominacija za ovu prestižnu nagradu veliko priznanje budući da je Muzej Apoksiomena ove godine bio jedini muzej iz Hrvatske koji se našao u ovom prestižnom društvu od 40 probranih europskih muzeja, od kojih su neki zaista impresivni i poznati muzeji iz nekih od najvećih gradova iz cijele Europe. Stoga nam je izuzetna čast primiti ovo posebno priznanje koje nam je potvrda i smjernica za daljnji rad ove jedinstvene arheološko-arhitektonske kulturne institucije na našim prostorima, u cijelosti posvećene jednom eksponatu – brončanom kipu mladog atleta Apoksiomena, remek djela hrvatske i svjetske kulturne baštine (2.–1. st. pr. Kr.), izronjenog kraj otoka Lošinja prije 20 godina“, izjavila je Ana Kučić, gradonačelnica Malog Lošinja.

Nagrade su svečano dodijeljene u Narodnom kazalištu u Sarajevu, u završnici konferencije Europski muzej godine, a u organizaciji prošlogodišnjeg dobitnika ovog velikog priznanja - Muzeja ratnog djetinjstva, u suradnji s Europskim muzejskim forumom (EMF) te je okupila više od 200 muzejskih stručnjaka iz dvadesetak zemalja.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.