Otvorena izložba "Kuna - 25 godina novčane jedinice Republike Hrvatske"

Otvorena izložba "Kuna - 25 godina novčane jedinice Republike Hrvatske"

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek prisustvovala je otvorenju izložbe „Kuna - 25 godina novčane jedinice Republike Hrvatske“ u četvrtak, 30. svibnja 2019. godine u Arheološkom muzeju u Zagrebu.

Izložbu je otvorio predsjednik Vlade Andrej Plenković naglasivši kako su uvođenje i obljetnica kune važni događaji moderne hrvatske povijesti te da je kuna Hrvatskoj omogućila ekonomsku stabilnost.

Premijer je istaknuo kako je kuna jedan od važnih državnih simbola no i da Hrvatska, usporedno s uvođenjem i uporabom domaće valute, još od 1991. godine teži monetarnoj europskoj integraciji.

"Vlada i HNB oblikovali su strategiju uvođenja eura. Želimo ga uvesti postupno, ne naglo, nego temeljito i studiozno, stvarajući uvjete za njegovo uvođenje", rekao je premijer, označivši uvođenje eura u Hrvatsku kao "konačan element (euro)integracije".

Arheološki je muzej u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom izložbu priredio u povodu 25. obljetnice uvođenja kune, 30. svibnja 1994. godine.

Izložbom, čiji je autor Tomislav Bilić, predstavljene su sve varijante kovanog i papirnog novca Republike Hrvatske izdanog tijekom 25 godina njegove uporabe, a ovom su prigodom HNB i Hrvatski novčarski zavod izdali i prigodnu optjecajnu kovanicu od 25 kuna.

Izložba na zanimljiv način javnosti predstavlja i natječajne radove za redovni optjecajni papirni i kovani novac iz 1992. i 1993. godine. Tako su prikazani sadreni modeli kovanica, akademskog kipara Kuzme Kovačića, tadašnjeg pobjednika natječaja za kovani novac, kao i prijedlozi te razne varijante grafičkih rješenja Miroslava Šuteja, pobjednika natječaja za papirni novac. Također je kroz predmete i filmske materijale prikazan i proizvodni proces izrade kovanica i novčanica, zajedno s modelima, alatima, tiskarskim arcima i slično.

Izložba je otvorena od 31. svibnja do 30. lipnja ove godine.
(MK/HINA)


foto HINA/ Tomislav Pavlek

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.