Otvorena izložba u povodu 150. obljetnice „Vijenca“ književnog lista za umjetnost, kulturu i znanosti

Otvorena izložba u povodu 150. obljetnice „Vijenca“ književnog lista za umjetnost, kulturu i znanosti

zložba u povodu 150 godina Vijenca –  književnog lista za umjetnost, kulturu i znanosti otvorena je u Knjižnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti u četvrtak, 6. lipnja 2019. godine.

Ministrica kulture dr. sc. Nina Obuljen Koržinek otvorila je izložbu te uputivši čestitke istaknula kako se Vijenac svojom 150 godina dugom poviješću nedvojbeno uvrštava među najstarije, najuglednije i najutjecajnije hrvatske kulturne institucije.

Ministrica je govorila o izazovima s kojima se umjetnička kritika u tiskanim glasilima danas susreće, prije svega s promjenom komunikacijske paradigme u kulturi koja slijedi digitalne trendove no i s velikim očekivanjima koja se postavljaju prema časopisima poput Vijenca.

„Uvjerena sam kako će urednici i suradnici Vijenca ispuniti ta očekivanja objektivnim i profesionalnim pristupom, primjerenim načinom obrade i prezentacije kulturnih sadržaja kako bi ostali i postali atraktivni i današnjem digitalnom naraštaju“, dodala je ministrica te na koncu izrazila zadovoljstvo što „izložba postavljena u povijesnom zdanju Akademijine knjižnice podsjeća na to koliko je mudra i dalekosežna bila odluka velikoga mecene biskupa Strossmayera da hrvatskome narodu podari njegove najvažnije kulturne, znanstvene i umjetničke institucije“.


foto HINA/ Admir Buljubašić

Potpredsjednica Matice hrvatske i akademkinja Dubravka Oralić Tolić istaknula je kako je „ono što je Matica hrvatska, HAZU i Hrvatsko narodno kazalište za stvaranje ukupne hrvatske nacije, to je i slavljenik Vijenac u književnoj povijesti - ujedinitelj cijeloga hrvatskog kulturnog prostora“ te podsjetila kako je „osnovan zajedničkom inicijativom Akademije i Matice hrvatske i s ciljem da okupi sve hrvatske pisce, sve krajeve i time ujediniti raspršene nacionalne zemlje, najprije na književnom planu, a zatim, s potajnom ambicijom i na političkom planu“.

Izložbom su javnosti predstavljeni najvažniji trenuci iz bogate povijesti Vienca, kao podsjetnik na bisere hrvatske i svjetske književnosti objavljene u stožernom listu hrvatske književnosti 19. stoljeća.  U suradnji s Kućom Šenoa izloženi su predmeti koji su pripadali jednom od najvećih hrvatskih književnika i slavnog urednika Vienca Augusta Šenoe, poput prvoga nastavka romana „Zlatarevo zlato“, Šenoin izvještaj nakon velikoga potresa 1880., prvi prijevod Shakespearovih i Baudelaireovih pjesama na hrvatski jezik i drugi.



Izložba, koja će biti otvorena do 17. srpnja, jedno je u nizu događanja kojima će se tijekom godine obilježiti 150 godina Vienca te 25 godina obnovljenog Vijenca

U okviru obilježavanja, prethodno je 16. svibnja u Matici hrvatskoj uspješno održan okrugli stol Kultura u medijima, u listopadu slijedi znanstveni skup o Viencu dok će proslava kulminirati svečanom akademijom u drugom dijelu godine uoči rođendana Augusta Šenoe.
 


Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.