Izložba suvremenih hrvatskih umjetnika u prostorima Europske središnje banke u Frankfurtu

Izložba suvremenih hrvatskih umjetnika u prostorima Europske središnje banke u Frankfurtu

Izložba suvremene hrvatske umjetnosti otvorena je u sjedištu Europske središnje banke u Frankfurtu u srijedu, 26. lipnja 2019. godine.

U okviru ciklusa izložbi „Suvremena umjetnost država članica Europske unije“, započetog 1997. godine, Europska središnja banka u suradnji sa središnjom bankom te kulturnim institucijama pojedine zemlje organizira izložbe u cilju boljeg upoznavanja s europskom suvremenom umjetničkom scenom, potvrđujući kulturno bogatstvo i raznolikost kao jednu od temeljnih europskih vrijednosti.

Predsjednik Europske središnje banke Mario Draghi i guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić otvorili su izložbu na kojoj su predstavljeni radovi Igora Grubića, Tine Gverović, Kristiana Kožula, Lonca, Davida Maljkovića, Ane Mušćet, Damira Očka, OKO, Lale Raščić, Gorana Trbuljaka, Nore Turato i Zlatana Vehabovića.

Guverner Vujčić istaknuo je kako hrvatska suvremena umjetnost uspješno govori globalni jezik kreativnog izražavanja i dijeli zajedničke teme i istraživanja različitih umjetničkih formata unutar europske i svjetske „obitelji“ suvremenih umjetnika. Guverner je zahvalio Europskoj središnjoj banci (ESB) na inicijativi za organizaciju ove izložbe, a hrvatskim umjetnicima na sudjelovanju u projektu.



Pružajući uvid u kreativni opus svakog autora, izložba 12 hrvatskih umjetnika uključuje široki raspon medijskog izraza od fotografije, slikarstva i videa do crteža i instalacija. Pluralizam umjetničkih pozicija nudi posjetiteljima različite perspektive kao referentne točke za daljnja istraživanja hrvatske suvremene umjetnosti.

Kustosica izložbe je Britta von Campenhausen, dok su organizatori Europska središnja banka u suradnji s Hrvatskom narodnom bankom uz podršku Ministarstva kulture i Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Izložba suvremene hrvatske umjetnosti dvadeset druga je u nizu izložbi članica Europske unije, a bit će otvorena u foajeu ESB-a do 16. listopada 2019. godine.

Europska središnja banka izložbu će predstaviti i aplikacijom ECB Art koja, osim što služi kao digitalni katalog izložbe, obuhvaća informacije o zbirci umjetnina ESB-a te arhitekturi i povijesti glavne zgrade. ECB Art aplikacija je besplatna, a dostupna je za Android i iPhone uređaje.

(MK/HNB)




      >>>Umjetost i kultura u ESB-u






Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.