Predsjednica nazočila svečanom otvorenju Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj

Predsjednica nazočila svečanom otvorenju Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je otvorenju Muzeja Domovinskog rata Karlovac – Turanj te u toj prigodi istaknula kako Turanj nije bio samo jedna od brojnih crta obrane Hrvatske tijekom Domovinskog rata, nego simbol pobjede za cijelu Hrvatsku.

„Na tom putu do pobjede godina 1991. bila je ključna. Izloženi eksponati i multimedijalna priča podsjećaju nas kako smo te presudne godine mnogo više nego oružja imali hrabro srce, čvrsto zajedništvo i nepokolebljivu vjeru da ćemo obraniti, a potom i osloboditi svoju Domovinu. To nam je davalo snagu za nevjerojatne pothvate i nadahnuće za sjajne vojnotehničke inovacije, kako to pokazuje postav improviziranih vojnih vozila“, kazala je Predsjednica Republike.

Naglasila je kako se otvaranje muzeja dugo pripremalo, ne samo zbog potrebe da se posjetiteljima omogući potpun i vjerodostojan uvid u obranu Karlovca i cijele Hrvatske nego i zbog jedinstvenog uređenja autentične ratne lokacije. „Sigurna sam da će od danas ova zgrada, poput, nadam se, uskoro uređenog Vukovarskog vodotornja, biti jedan od najpoznatijih memorijalnih simbola Domovinskog rata“.

Predsjednica je dodala kako muzej predstavlja zahvalnost hrvatskim braniteljima te prvom predsjedniku, dr. Franji Tuđmanu, ali i svima koji su stoljećima živjeli i ginuli za slobodnu Hrvatsku. „Često govorim kako se moramo okrenuti budućnosti. No isto tako naglašavam kako budućnost nije moguće oblikovati bez kulture sjećanja i poštovanja prema onima koji su joj postavljali i branili temelje“.

Svoje prigodno obraćanje Predsjednica Republike zaključila je kazavši kako je važno da muzej postane neizostavni dio odgojno-obrazovnog kurikula škola i učilišta te da ga organizirano posjećuje što više građana te zahvalivši svima koji su pridonijeli uređenju ovoga muzeja - od grada Karlovca, Ministarstva hrvatskih branitelja i Hrvatske vojske do brojnih donatora.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.