U MUO otvorena izložba dizajnerskog i industrijskog namještaja

U MUO otvorena izložba dizajnerskog i industrijskog namještaja

Izložba dizajnerskog i industrijskog namještaja „Između htijenja i realnosti – industrija i dizajn namještaja u Hrvatskoj 1945. – 1990.“ otvorena je u Muzeju za umjetnost i obrt pred brojnom publikom i strukom koja je pozdravila odabir teme izložbe te inicijativu prezentiranja povijesti industrije i dizajna namještaja u spomenutom razdoblju. 

Aktualnost izložbe je što po prvi put na jednom mjestu prikazuje dio asortimana nekih od najznačajnijih tvornica tog razdoblja poput Mundus ‒ Florijan Bobić iz Varaždina, Mobilia ‒ Ivo Marinković iz Osijeka, zagrebačkih tvornica Marko Šavrić i Jadran, DIP Novoselec, TVIN Virovitica, Oriolik iz Oriovca, Goranprodukt iz Čabra, Hrast iz Čakovca, Spin Valis, Stjepan Sekulić iz Nove Gradiške, Papuk iz Pakraca, DI Vrbovsko i drugih.

Otvorenju izložbe nazočili su brojni istaknuti pojedinci koji su svoj radni vijek proveli radeći u tvornicama namještaja kao dizajneri, drvni inženjeri, organizatori i promicatelji novih ideja i koncepata. To su, između ostalih, Dragan Roksandić, Božidar Lapaine i Goroslav Keller, koji su ujedno i predlagatelji teme, te Blaženka Kučinac, Mirjana Maračić, Natalija Štorga, Adam Petranović, Anđelko Živković, Marina Tomašić, Vlado Petričević, Vladimir Šobat, Mario Antonini, Mladen Orešić i drugi.

Autorica i kustosica izložbe Vanja Brdar Mustapić, voditeljica Zbirke namještaja Muzeja za umjetnosti i obrt, tom je prigodom istaknula: „Posebno smo ponosni što možemo publici predstaviti pregled industrijske proizvodnje namještaja u Hrvatskoj u spomenutom razdoblju, ali i istaknuti njezinu dugu tradiciju koja seže još od 19. stoljeća. Također želimo da izložba bude poticaj današnjoj industriji namještaja za široko prihvaćanje modela suradnje dizajnera i same proizvodnje.“

Izložbu je otvorio ravnatelj Muzeja za umjetnost i obrt Miroslav Gašparović koji je također istaknuo njezin veliki značaj u današnjem vremenu. Autorica likovnog postava i vizualnog identiteta izložbe te kataloga je Ksenija Jurinec. Partner izložbe je Hrvatski drvni klaster.

Izložba je otvorena do 18. kolovoza 2019.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.