VA MAY 2019. - izložba maturanata Prve varaždinske gimnazije u galeriji Zlati ajngel

va may 2019 - Prva gimnazija Varaždin

U varaždinskoj galeriji Zlati ajngel u tijeku je izložba radova učenika Prve gimnazije Varaždin pod nazivom VA MAY 2019. Riječ je o iznimno angažiranoj skupini maturanata iz programa International Baccalareate Diploma Programme (IBDP) koje u tom dijelu programa vodi  Ksenija Kipke Horvat, a prema riječima voditelja galerije akademskog slikara Darka Sačića to je i iznimno talentirana grupa učenika tako da se ta suradnja s profesoricom i njezinim učenicima nametnula sama po sebi.Uz Prvu gimnaziju i ravnateljicu Janju Banić, projekt koji je privukao i iznimno veliku publiku na otvorenje, podržali su i Grad Varaždin i Ministarsvo kulture RH.

- Predstavljeni su radovi nastali u sklopu posebnog izbornog predmeta Visual arts (likovne umjetnosti.I zložba grupe V A M ay 2 0 1 9 International Baccalaureate Diploma Programme (IBDP), je obrazovni program koji se vrlo uspješno provodi u Prvoj gimnaziji Varaždin, već 13 godina. Više od 170 000 učenika u više od 5000 svjetskih škola, radi po istom kurikulumu, temeljenom na obaveznim i izbornim predmetima, radu na korist zajednice i u skladu sa standardima 21. stoljeća. U sklopu programa, jedan od izbornih predmeta je i Visual Arts – Likovne umjetnosti. Biraju ga oni koji to žele, koji već od prije imaju sklonosti ili praksu, oni koji se u budućnosti vide u nekoj od likovnih profesija. Jednom izabran, izborni predmet postaje obavezan. Izložba pred nama, rezultat je dvogodišnjeg rada u Visual Arts grupi, jedne generacije, generacije May 2019. Osam učenika, iznimno motiviranih, senzibiliziranih za kompletno umjetničko područje, od literature, poezije, grafičkog oblikovanja, glazbe, pa do vizualnih medija u tradicionalnom smislu. Snažna motivacija kod izbora predmeta je važna, ali usvajanje strukturiranog procesa rada u VA, je veliki izazov za mlade ljude koji odrastaju u lokalnoj suvremenosti.

Ova relativno velika VA grupa, dokazala je da je moguće resetirati odnos prema vlastitom radu, prema poimanju umjetnosti i umjetničkih procesa, da je moguće biti kreativan i izvrstan u apsolutnoj individualnoj slobodi, poštujući pritom pravila kriterija i ishoda koji su propisani. Izložba nastoji pokazati sve segmente rada u VA, želi pokazati procese rada kao jednako važne (ako ne i vrednije) sa konačnim ishodom – slike/objekta. Način rada koji se prakticira u VA je individualni projekt (project – based learning), istraživački pristup (Inquiry – open, structured,guided), s namjerom da se učenik osamostali u pristupu, stvaranju i vrednovanju umjetničkih djela i procesa. Postoje tri dijela procesa rada koji se u konačnici i ocjenjuju (vanjsko vrednovanje IBO). Process Portfolio (PP) – dokument koji bilježi procese rada – istraživanja, ideje, razrade, pitanja, pokušaje, promašaje, inspiracije, refleksije … Comparative Study ( CS) – akademski pristup izabranim radovima. Analize radova (Formalna, kontekstualna, komparativna, kritička), stavljanje vlastitih radova u kontekst naučenog. Exhibition – radovi i izložba – učenik sam osmišljava svoju izložbu i izabire radove kojima želi poduprti svoju ideju (autorsku), predstavljanja samog sebe publici. Tu ideju verbalizira u zasebnom dokumentu – Curatorial rationale. Ova skraćena verzija strukture predmeta Visual Arts, jasno ukazuje da su učenici vođeni kroz cijelu vertikalu umjetničkog stvaralačkog procesa, od prvog nejasnog interesa pa do smislenog predstavljanja svojih radova publici. Podjednako vrednujući teorijsko sa praktičnim znanjem, likovno i verbalno oblikovanje, umjetničku praksu sa onom kritičara i kuratora.

U tom kontekstu gledano, ovih osam mladih potencijalnih umjetnika, savladalo je i teoriju i praksu. Vođeni osobnim interesom, artikuliraju problematiku kojom se žele baviti, postavljaju projekte i pitanja (Research Questions), istražuju, grupiraju podatke i informacije (managable packages), provjeravaju, vježbaju, crtaju, imitiraju, konstruiraju… (experiental learning), promišljaju ponovno, odustaju, pronalaze nove smjerove i interese (reflecting, refining, redefining, failing and learning from it). Drugim riječima, uče, usvajaju puno novih znanja, ali ono što je najvažnije u tom procesu je, primjena stečenog znanja, a to su vještine, najvažniji ishod procesa učenja (Thinking skills, Communication skills, Social skills, Self management skills, Research skills). IBDP VA program je u potpunosti okrenut vještinama (skill-based) i procesima (process-oriented), kao jedino smislenim načinima i ishodima učenja internetskih i smartphone generacija, pa ih tako treba i vrednovati. Interesi i teme su očekivano individualizirani, pa se tako generacija pred nama na različite načine i s različitim ishodima, bavila univerzalnom problematikom, npr.

Pitanjem ideala ljepote u umjetnosti, ideala ljepote žena viđenih muškim, ali i ženskim okom; traženjem vlastite osobnosti i psihologizacijom osobnosti kao takve; vizualizacija glazbe i muzikalnost slike; život i smrt u umjetnosti; angažirana umjetnost, ženska umjetnost; paralela poezije i vizualne umjetnosti … Već činjenica da u namjeri razumijevanja i obraćanja djelima na izložbi, imamo potrebu verbalizirati individualnost, kontekst i komunikaciju umjetničkih interesa ovih mladih ljudi, govori da su kroz obrazovanje u IBDP VA stekli vještine koje će im, nadamo se, koristiti na njihovom daljnjem putu osobnog razvoja u neizvjesnom vremenu koje dolazi u prostoru koji baštine. Ova izložba pokazuje kako u Varaždinu postoji izuzetan program, koji obrazuje mlade na suvremen i smislen način, koji se temelji na individualnoj ravnoteži izabranih prioriteta, koji obrazuje u skladu sa vremenom u kojem živimo i potiče pozitivan odnos prema radu zbog vještina koje razvijamo, a ne ocjena koje dobivamo. Mislimo da je to vrijednost koju treba njegovati, razvijati i podupirati. U tom smislu, nadamo se da će javno izlaganje IBDP VA učenika postati redovita praksa - navodi u katalogu izložbe Ksenija Kipke.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.