U Kerameikonovoj galeriji K10 gostuje izložba Magični botanički vrt

KERAMEIKON

U organizaciji Hrvatske udruge likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti (ULUPUH) i Hrvatskog keramičarskog udruženja KERAMEIKON, u Kerameikonovoj Galeriji K10 u Varaždinu(Kukuljevićeva ulica 10) otvorena je izložba Magični botanički vrt. Izložba je u lipnju predstavljena zagrebačkoj kulturnoj javnosti u Galeriji ULUPUH-a, a varaždinska izložba upriličena je u vrijeme Špancirfesta i traje do 8. rujna. Projekt se realizira uz financijsku potporu Ministarstva kulture Republike Hrvatske i Grada Varaždina. Također izložba će 2020. biti otvorena i u izložbenom prostoru HDLU RI - Galeriji Juraj Klović, u sklopu manifestacije „Rijeka – europski grad kulture“.

 Opis projekta

Projekt Magični botanički vrt treće je izdanje iz kustoske trilogije Keramički laboratorij, problemsko istraživačke i vizualno-edukativne platforme koja se bavi problematikom suvremene keramike, tretirajući medij keramike kao suvremenu i inovativnu umjetničku kategoriju i sagledavajući ga ravnopravno s drugim medijima te u sklopu suvremenih prostorno-vizualnih komunikacijskih sustava koji čine umjetnost današnjice. Koncipiran je kao platforma za stimuliranje eksperimentalnog stvaralaštva u mediju keramike i za poticanje istraživačkog senzibiliteta autora, čime se otvaraju putevi prema novim i neistraženim perceptivnim područjima, novim vizualno-taktilnim iskustvima i jednoj novoj stvarnosti. Pritom uz korištenje novih strategija te uz eksperimentiranje novim materijalima, novim tehnikama i novim tehnologijama. Uz to, uključujući mlade snage te funkcionirajući kao svojevrsni inkubator za mlade talente. Ali i kao međugeneracijski edukacijski poligon za suradnje, druženja i kreativne umjetničke komunikacije – samih umjetnika te umjetnika i publike. Keramički laboratorij  prvi put je realiziran 2016., s grupom pozvanih autora- članova Sekcije za keramiku, staklo i porculan ULUPUH-a. S uglavnom istim autorima realizirano je 2017. i drugo njegovo izdanje, koje je uključilo i pokaznu radionicu, s prezentacijom nekih novih materijala i tehnika. U oba izdanja tema je bila slobodna, a autori su uglavnom problematizirali likovni vokabular.  Ovo treće izdanje Keramičkog laboratorija  okrenulo se svijetu priča i fantazije, svijetu magičnoga i bizarnoga; naizgled opipljivoga i stvarnoga – ali nestvarnoga i čudesnoga. Autori su bili pozvani da, uzimajući elemente iz prirode, „uzgoje“ u svojim atelijerima - eksperimentalnim laboratorijima, preobražene i modificirane prirodne forme, koje su tako postale elementi jednog nadrealnog site-specific ambijenta. Onoga iz svijeta fantazije; iz jednog drugog svijeta i iz jedne druge dimenzije. Ambijenta „botaničkog vrta umjetnog uzgoja“, kakav nas možda čeka u nekoj dalekoj budućnosti, s biljkama koje su simbioze biomorfnoga i dizajniranoga; biološkoga i konstruiranoga; originalnoga i recikliranoga; organskoga i anorganskoga; cjelovitoga i dekonstruiranoga. Bogatstvu doživljaja ovog začudnog botaničkog vrta pridonosi medijsko zajedništvo keramike sa svjetlom, refleksijom, videom, fotografijom i digitalnim medijima, a osjet je ne samo čudesno vizualni, nego i izuzetno taktilni.

Keramički laboratorij realizira se od 2016. u izložbenim prostorima u Hrvatskoj (Zagreb, Salon Izidor Kršnjavi; Rijeka, Galerija Juraj Klović HDLU-a) i u Sloveniji (u sklopu UNICUM-a 2018. u Kopru/Galerija Loža i Galerija Meduza koje su u sastavu Obalnih galerija Piran) te u suradnji i partnerstvu s edukativnim institucijama (Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zagreb i Akademija primijenjenih umjetnosti Rijeka) i strukovnim udrugama (KERAMEIKON – HKU, Hrvatsko keramičarsko udruženje, Varaždin). Isto tako i u suradnji s multimedijskim umjetnicima (Gordana i Zorislav Šojat) i s inozemnim gostima-keramičarima na radionicama koje su sastavni dio svakog izdanja projekta (2017. Graciela Olio - Argentina; 2019. Rafael Pérez Fernandez – Španjolska). Na kraju će rezultati svih iskustava iz ovih projekata izići u drugom dijelu knjige „Keramika i suvremena umjetnost“ (I. dio izišao je iz tiska 2016.; autorica: Višnja Slavica Gabout, izdavač: ULUPUH).

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.