Koncert koji se ne propušta: Beethovenova "Deveta", 10. studenoga, u 19,30 sati, u HNK u Varaždinu

deveta

Koncert koji se ne propušta, Beethovenova "Deveta", jedinstveni glazbeni doživljaj, na programu je 10. studenoga u 19,30 sati u Velikoj koncertnoj dvorani  HNK u Varaždinu. U povodu 350. godišnjice Sveučilišta u Zagrebu priređuju je HNK u Varaždinu i Varaždinski koncertni ured. Program pod naslovom Ususret 250. obljetnici rođenja L. van Beethovena - Devetu simfoniju - Ludwiga van Beethovena, izvest će solisti, zbor i simfonijski orkestar Muzičke akademije Sveučilišta u Zagrebu i Cappella Odak. 

"Simfonijom br. 9 u d-molu, op. 125,  za soliste, mješoviti zbor i orkestar", dirigirat će Matija Fortuna, a zborovođa je Jasenka Ostojić.

Jedna je Deveta: kruna Beethovenova simfonijskog opusa, ponosna, još uvijek kontroverzna i prkosna, koja će za pet godina postati dvjestogodišnjakinjom. Snažno obilježena skladateljevim svjetonazorom, zagovarajući bratstvo i vjeru u postojanje višega dobra, Deveta je kroz povijest podjednako često bila svetkovinom mira i humanosti, kao i oruđem totalitarnih režima. Prva skladba uvrštena na UNESCO-ov popis svjetske kulturne baštine, iako ne izlazi iz okvira kanonskoga simfonijskog repertoara, povremeno isšeta s „pravih“ koncertnih pozornica kako bi glumila paradnu, proceduralnu ulogu: obilježila je, primjerice, rođenje petmilijarditoga Zemljanina pod ravnanjem Lorina Maazela u sklopu zagrebačke Univerzijade 1987., kao i rušenje Berlinskoga zida 1999. palicom Leonarda Bernsteina. Melodija Ode radosti iz posljednjeg stavka te simfonije bila je himnom raznih zemalja, danas i Europske unije; ne čudi stoga što je i splitski HNK bio prizorištem Devete prigodom ulaska Republike Hrvatske u Europsku uniju 2013. godine. U Zagrebu je Deveta po prvi put izvedena daleke 1900. godine, u dvorani Sokola, pod ravnanjem Antona Stöckla, a ove će je jeseni, u povodu 350 godina Sveučilišta u Zagrebu te ususret 250. obljetnici skladateljeva rođenja i  ususret hrvatskom predsjedanju Vijećem Europske unije, interpretirati studenti zagrebačke Muzičke akademije.

Ulaznice po cijeni od 50 kn možete rezervirati na blagajni Kazališta.

Kontakt: 042 200 250; Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

 

 

...

[Poruka je odrezana]  Prikaži cijelu poruku

Područje privitaka

Organizator koncerta: HNK u Varaždinu/ Suorganizator koncerta: Koncertni ured Varaždin

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.