Opera "Nikola Šubić Zrinjski" HNK-a Zagreb putem live-streama večeras, 2. studenoga, s početkom u 19,30 i za Hrvate diljem svijeta

Opera "Nikola Šubić Zrinjski" HNK-a Zagreb

Opera "Nikola Šubić Zrinjski" Hrvatskog narodnog kazališta (HNK) u Zagrebu u režiji Krešimira Dolenčića, na repertoaru u subotu 2. studenog, u realnom će vremenu putem live-streama biti dostupna ljubiteljima opere širom svijeta.
Kako se ističe u najavi, opera "Nikola Šubić Zrinjski", Ivana pl. Zajca, milijunima gledatelja putem live streama bit će vidljiva na platformi OperaVision, koja promiče opernu umjetnost koristeći nove tehnologije, a financira se iz programa Europske komisije Kreativna Europa 2014. - 2020. 
Ljubitelji opere širom svijeta gledat će izvedbu u isto vrijeme kada i gledatelji u gledalištu HNK-a Zagreb. "OperaVision jedna je od rijetkih svjetskih platformi koje su posvećene samo operi i koje se gledaju slobodno, bez financijske participacije na web stranicama opernih kuća uključenih u projekt te potom na YouTubeu, također dostupnom svima", rekla je intendantica Dubravka Vrgoč.

Praizvedba opere "Nikola Šubić Zrinjski" 1876. godine Ivana pl. Zajca, osnivača i organizatora zagrebačkoga opernog kazališta, bila je višestruko važan kulturološki događaj. Tematizirajući posljednje sigetske dane hrvatskog junaka Nikole Šubića Zrinskog i njegovu junačku pogibiju, djelo je već na praizvedbi doživjelo nezapamćen uspjeh, zadržavši do danas počasno mjesto na hrvatskoj opernoj sceni.
Najveći ushit izazvala je potresna zakletva sigetskih junaka i finale "U boj, u boj!!", koji je kao zborska pjesma skladan deset godina prije same opere.

Izvedbom u subotu ravnat će maestro Nikša Bareza. Live stream se može pratiti na službenoj YouTube stranici Operavisiona https://www.youtube.com/channel/UCBTlXPAfOx300RZfWNw8-qg, a bit će dostupna sve do svibnja 2020. godine.
"Značaj ovog projekta je što opernu umjetnost čini dostupnom velikom broju gledatelja razvijajući i šireći tako publiku operne umjetnosti u europskom i svjetskom kontekstu", poručuju iz HNK-a Zagreb.

Izvor: Hina/HMI

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.