Ansambl HNK gostovao u Budimpešti u okviru predsjedanja Vijećem EU

Ansambl HNK gostovao u Budimpešti u okviru predsjedanja Vijećem EU

Najuspješnije i najpopularnije djelo Jakova Gotovca opera "Ero s onoga svijeta" koja je organizirana u Budimpešti, održala se 21. siječnja 2020. u mađarskoj državnoj operi Erkel Theater u sklopu predsjedanja Hrvatske Vijećem Europske unije 2020.

Opera "Ero s onoga svijeta" odavno je ubrojen među najuspjelije slavenske komične opere, a od praizvedbe u zagrebačkome HNK 1935. gotovo ne silazi s repertoara svih hrvatskih nacionalnih kuća. 

Glazbeni kolorit, bujna orkestracija, živahni ritmovi, pjevne vokalne linije koje neprekinuto teku i u uskoj su vezi s iznimnim libretom Milana Begovića prepunim duhovitih i domišljatih stihova. Glavni lik opere i pokretač radnje je Mića, mladić iz bogate seoske obitelji Dalmatinske zagore.

Dok pokušava pronaći djevojku s kojom bi se oženio, na majčin se savjet prikazuje kao siromah, kao Ero s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Iako je mnoge prevario, na kraju mu je sve oprošteno i on dobije djevojku koju ljubi. Efektan baletni finale opere, furiozna tempa, svojevrsna je oda pučkom načinu života, u kojem glazba prožeta etnosom dalmatinskoga zaleđa dolazi u prvi plan.

Program HNK je financijski podržalo Ministarstvo kulture, a dio je kulturnog i umjetničkog programa u zajedničkoj organizaciji Ministarstva kulture i Ministarstva vanjskih i europskih poslova, kojim se Hrvatska predstavlja tijekom predsjedanja Vijećem EU.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.