U Varaždinu 6. srpnja nastupaju hrvatski gitaristi Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić

U Varaždinu 6. srpnja nastupaju hrvatski gitaristi Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić

U sklopu Ljeta u Varaždinu, 6. srpnja Varaždin će, u organizaciji Glazbene škole u Varaždinu i Koncertnog ureda Varaždin, ugostiti gitarski kvartet u čijem su sastavu poznati hrvatski gitaristi Zoran Dukić, Petrit Çeku, Maroje Brčić i Tvrtko Sarić. Hrvatski gitarski kvartet je prvi zajednički koncert održao 2016. godine. Nakon toga, na više koncertnih turneja, predstavio se publici u Hrvatskoj i Sloveniji. Za koncert na Dubrovačkim ljetnim igrama, 2017. godine, nagrađen je nagradom Orlando (nagrada HRT-a za najbolji koncert). Pored komornog programa, dua, tria i kvarteti, Kvartet je nastupao i sa Zagrebačkim solistima i Varaždinskim komornim orkestrom svirajući Vivaldijeve koncerte. Na varaždinskom koncertu publici će se predstaviti djelima L. Boccherinija, A. Vivaldija, A. Piazzolle, S. Prokofjeva, J. S. Bacha, E. Granadosa, G. Tudora i G. Gershwina. Koncert će se održati u atriju Satrog grada s početkom u 20.00 sati, a s obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju, ograničen je broj posjetitelja. Ulaz na koncert je slobodan.

Gitarist Zoran Dukić (Zagreb, 1969.) počeo je učiti gitaru sa šest godina, a pobjednik je niza najvažnijih svjetskih natjecanja gitare kao što su Fernando Sor, Manuel Ponce, Manuel de Falla i Francisco Tárrega, a do danas je jedini koji je pobijedio na oba natjecanja Andrés Segovia (u Granadi i u Palmi de Mallorci). Na najvećemu je španjolskome gitarskom natjecanju u Madridu, održavanome pod pokroviteljstvom kraljevske obitelji, osvojio prvu kao i posebnu nagradu za interpretaciju španjolske glazbe. Nastupao je (solistički i uz orkestralnu pratnju) na svim kontinentima; osobitu pozornost posvećuje suvremenoj glazbi pa se na njegovim koncertima često nalaze skladbe Takemitsua, Henzea, Reilyja, Cartera i Gubajduline, a mnogi su mu skladatelji i posvetili svoja djela. Nerijetko održava turneje na kojima izvodi cjelovečernje programe s Bachovom glazbom; također gaji posebnu sklonost za španjolski, odnosno južnoamerički glazbeni idiom, od Sora do Albéniza te od Tárrege do Villa-Lobosa. Kao vrstan pedagog odgojio je naraštaje klasičnih gitarista na Kraljevskome konzervatoriju u Haagu i na Hochschule für Musik u Aachenu te na Visokoj glazbenoj školi u Barceloni.

Petrit Çeku je rođen 1985. godine u Prizrenu (Kosovo) gdje je i započeo glazbeno obrazovanje. Çekuov je izvanredni senzibilitet i ekspresivnost privukao publiku i kritičare diljem svijeta. Gitarski kritičar Colin Cooper oslovio ga je kao „solista visokih mogućnosti“. Nastupao je diljem Europe i Sjeverne Amerike sa solističkim recitalima te kao solist u pratnji simfonijskih orkestara poput Simfonijskog orkestra Allentowna, Simfonijskog orkestra Baltimorea, Komornog orkestra Češke filharmonije, Orkestra državnog hermitaža St. Petersbuga, Simfonijskog orkestra Albanske radiotelevizije, te najznačajnijim orkestrima u Hrvatskoj poput Zagrebačke filharmonije, Dubrovačkog simfonijskog orkestra te Simfonijskog orkestra HRT-a. Također, redovito nastupa sa poznatim ansamblom Zagrebački solisti te gitarskim triom Elogio.

Maroje Brčić rođen je u Dubrovniku gdje i danas živi. Gitaru je počeo učiti sa sedam godina, a prvi učitelj mu je bio otac. Predaje gitaru na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, redoviti je član ocjenjivačkih vijeća na natjecanjima u Hrvatskoj te često drži stručna predavanja i seminare. Na koncertnim podijima prisutan je više od dvadeset pet godina i to kao solist, solist uz orkestar i kao član raznih komornih tijela. Osim u domovini, nastupio je u Europi, Aziji i Sjevernoj Americi, a potaknuo je i brojne autore da pišu za gitaru. Dobitnik je Rektorove nagrade Sveučilišta u Zagrebu, Diplome Milka Trnina (s Dubrovačkim gitarskim trijom), a za koncert sa Zoranom Dukićem na Dubrovačkim ljetnim igrama nagrađen je uglednom nagradom Orlando. U izdanju Matice hrvatske – Ogranak Dubrovnik objavio je knjigu u kojoj obrađuje teme iz područja interpretacije i tehnike sviranja.

Tvrtko Sarić rođen je Gospiću, a glazbenu naobrazbu započeo je u Rijeci. Koncertirao je u Sloveniji, Austriji, Italiji, Njemačkoj, Poljskoj, BiH, Meksiku i SAD-u. Kao solist, nastupao je s Zagrebačkom filharmonijom, Zagrebačkim solistima, Celjskim godalnim orkestrom, Varaždinskim komornim orkestrom, gotovo svim gudačkim kvartetima u Hrvatskoj, te kao član ansambla za suvremenu glazbu Cantus. Od 2010. do 2015.godine bio je član je renesansnog ansambla Minstrel, gdje je svirao lutnju. Od 2016. godine nastupa u kvartetu gitara (Zoran Dukić, Petrit Ceku i Maroje Brčić). S Kvartetom je, 2017. godine, na 68. dubrovačkim ljetnim igrama, dobio nagradu Orlando. Snima za diskografske kuće u Hrvatskoj i Sloveniji. Dobitnik je nagrade Porin (autorski nosač zvuka Berislava Šipuša, „Zajedno“, Cantus, 2018.). Osnivač je i umjetnički ravnatelj nekoliko glazbenih ciklusa na području grada Gospića i Ličko-senjske županije.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.