Županijska palača promovirana kao koncertni podij uz nastup Ivane Lazar i Pavla Mašića

Županijska palača promovirana kao koncertni podij uz nastup Ivane Lazar i Pavla Mašića

Dugotrajnim su pljeskom okupljeni ljubitelji glazbe nagradili nastup sopranistice Ivane Lazar i čembalista orguljaša Pavla Mašića, u okviru pedesetog izdanja Varaždinskih baroknih večeri (VBV). Koncert dvoje vrsnih hrvatskih glazbenika promovirao je skupštinsku dvoranu Županijske palače ka sjajan koncertni podij.

- Veliko je zadovoljstvo biti dio jubilarnih pedesetih Varaždinskih baroknih večeri. U mandatu ove županijske vlasti, mi smo krenuli s inicijativom da se koncerti održavaju u prostoru Županijske palače, u atriju, odnosno našoj Skupštinskoj, nekada balskoj dvorani, u ovom prekrasnom ambijentu.

Svi koji su ovdje muzicirali pohvalili su odličnu akustiku naše dvorane, kao jednu od najboljih u gradu uopće. Županija već godinama podupire ovaj, u toj klasi najbolji svjetski festival, ove godine sa 190.000 kuna, a to ćemo nastaviti činiti i ubuduće. Veselimo se današnjoj izvedbi koju ćemo zaokružiti druženjem u atriju - kazala je saborska zastupnica Natalija Martinčević.

Na repertoaru su bila djela Josepha Haydna i Wolfganga Amadeusa Mozarta, a izvedbe prvakinje Opere HNK Zagreb, dobitnice nagrade Hrvatskog glumišta i dvostruke dobitnice nagrade ‘Jurica Murai’ za najbolju interpretaciju na Varaždinskim baroknim večerima u pratnji čembalista orguljaša, čija je kvaliteta njegova umjetničkog djelovanja prepoznata s više od 30 važnih inozemnih i domaćih nagrada, oduševile su prisutne.

Ivana Lazar i Pavao Mašić koncertom u Skupštinskoj dvorani Županijske palače u Varaždinu i članovi Hrvatskog baroknog ansambla u Prelogu zaokružili su prvi festivalski vikend 50. Varaždinskih baroknih večeri. Koncert u Županijskoj palači za publiku bio je posebno otkriće, jer imala je rijetku prigodu poslušati kako zvuči fortepiano iz 1810. godine koji se čuva u Gradskom muzeju Varaždin.
Pravo je to blago i uistinu je nešto posebno. Došla sam na ideju da spojimo, ali i izvučemo iz varaždinskog potencijala što je više moguće i da napravimo recital koji možda ide malo bliže prema nama u povijesti glazbe jer smo izabrali djela Haydna i Mozarta, ali taj je program vezan na razdoblje baroka i po tekstovima i načinu izražaja i kroz njega vidimo prijelaz iz baroka prema klasici, pa čak i prema romantizmu“, istaknula je vrsna hrvatska sopranistica Ivana Lazar koja je oduševila publiku svojom nadahnutom izvedbom. „Ovaj je klavir pravo bogatstvo, ne samo u muzeju, već  se može staviti u funkciju što je i nama glazbenicima iznimno važno i nije često slučaj u muzejima. Nosi u sebi dašak povijesti, ali ono što je posebno intimno je njegov zvuk koji ne ide poput koncertnih klavira prema glasnome, već prema tihome. Prostori u kojima smo pripremali ovaj koncert, odnosno u palači Sermage i Županijskoj palači su idealnog volumena koji je prilagođen tom jedinstvenom zvuku i sjajno se uklapa u repertoar. Haydn i Mozart kao da nastavljaju emocionalne ideje koje su se javljale u vrijeme baroka tako da je sve ovo rekao bih „bombon od programa“, naglasio je vrsni hrvatski čembalist i orguljaš Pavao Mašić i trostruki laureat na 40. Varaždinskim baroknim večerima.
Zbog epidemioloških mjera u Županijskoj palači manji je broj posjetitelja nego prošlih godina mogao poslušati ovaj koncert prepun emocija, no zahvaljujući izravnom prijenosu na društvenim mrežama u suradnji s Magić.net-om i Prvom školskom televizijom brojni su ljubitelji glazbe uživali u jedinstvenom koncertu na kraju prvog festivalskog vikenda.
Novi festivalski tjedan otvara večeras Hrvatski barokni ansambl koncertom u Ludbregu u atriju dvorca Batthyany u 19 sati, na kojeg je ulaz besplatan, te orguljaš Edmund Andler Borić koncertom u 20 sati u varaždinskoj katedrali s djelima velikana barokne glazbe J. S. Bacha. Ulaznice za koncerte Varaždinskih baroknih večeri mogu se kupiti online na mrežnim stranicama www.vbv.hr ili na blagajni varaždinskog kazališta od 9 do 18 sati.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.