Bachov recital na orguljama varaždinske katedrale četvrte večeri 50. Varaždinskih baroknih večeri

Bachov recital na orguljama varaždinske katedrale četvrte večeri 50. Varaždinskih baroknih večeri
Četvrtu večer 50. varaždinskih baroknih večeri obilježio je recital s djelima najvećeg baroknog skladatelja Johanna Sebastiana Bacha na velebnim orguljama varaždinske katedrale. Bachove preludije i fuge, korale, ali i kao posebno iznenađenje za publiku transkribiran Vivaldijev Koncert  za dvije violine izveo je poznati hrvatski orguljaš Edmund Andler Borić, nagrađivani glazbenik, te pokretač  i organizator glazbenih festivala u Hrvatskoj.
- Svaki koncert u Varaždinu je posebna čast jer riječ je o iznimno kulturnom gradu i gradu s bogatom orguljaškom tradicijom i još kad se dogodi recital na jubilarnim 50. Varaždinskim baroknim večerima meni je moram priznati to vrhunac moje ovogodišnje glazbene priče, usprkos koroni i svemu što je bilo iza nas. I još kad je riječ o recitalu Bacha, jednog od mog najdražeg skladatelja u ovoj prekrasnoj i poticajnoj katedrali, zaista mogu samo čestitati Varaždinskim baroknim večerima na 50 godina ustrajnosti i razvoja nacionalnog festivala koji je prepoznat u Europi i čitavom svijetu. Ja sam tome zapravo i svjedok.  Kako često gostujem u inozemstvu kad su me pitali za festivale uvijek je dolazio razgovor na Varaždinske barokne večeri jer ovaj se festival pamti i pozicioniran je sa svojim održavanjem, što puno govori o  njegovoj kvaliteti - istaknuo je Andler Borić koji je nedavno ostvario uspješna gostovanja u Švicarskoj i Češkoj, a zbog epidemije otkazano mu je gostovanje Americi.
Pokretač je i novog Pandau festivala u Donjem Miholjcu, koji je počeo svoj glazbeni put u vrijeme koronavirusa, a na kojem su gostovali i varaždinski glazbenici ansambla Camerata Garestin.  Večeras će Andler Borić održati koncert u Varaždinskim Toplicama, u tamošnjoj crkvi u 19.30, a ulaz je besplatan. Pola sata kasnije, u 20 sati u varaždinskoj katedrali započinje koncert laureata 48. Varaždinskih baroknih večeri Zagrebačkih solista s mezzosopranisticom Renatom Pokupić, a koncert je to pod pokroviteljstvom Kluba mecena Varaždinskih baroknih večeri. 
 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.