Zagrebački solisti i violončelistica Monika Leskovar otvorili 45. Samoborsku glazbenu jesen

Zagrebački solisti i violončelistica Monika Leskovar otvorili 45. Samoborsku glazbenu jesen

Samoborska glazbena jesen održava se  od 25. rujna do 4. listopada. Festival su   otvorili Zagrebački solisti i violončelistica Monika Leskovar.

Zagrebački solisti ovogodišnje su izdanje započeli s tri Bachove Sinfonie - u D duru BWV 35, u f molu BWV 12 i u E duru BWV 29, da bi potom  s violončelisticom Monikom Leskovar  izveli Haydnov Koncert za violončelo i orkestar br. 1 u C duru za što su nagrađeni dugotrajnim pljeskom publike u župnoj crkvi Svete Anastazije. Za kraj programa Solisti su ostavili Beethovenov Gudački trio u c molu, op. 9 br. 3 (obr. S. Krstić),  davši svoj doprinos obilježavanju 250. godišnjice skladateljeva rođenja. rvatske radio-televizije Hr

Druge večeri Samoborske glazbene jeseni nastupio je  pijanist Lovro Pogorelić s Lisztovim Transcendentalnim etidama. Tehnički zahtjevne etide Pogorelić je iznio  u njihovoj punini i  tehnički nadmoćno, što se u njegovom dugogodišnjem opusu već podrazumijeva. Nagrađen je dugotrajnim pljeskom i ovacijama publike u samoborskoj župnoj crkvi.

Program Samoborske glazbene jeseni nastavljen je nastupom tri mlade glazbenice  u sklopu 17. međunarodnog natjecanja mladih glazbenih umjetnika Ferdo Livadić.

Prva je nastupila pijanistica Mia Pečnik, koja je u prvom dijelu recitala svirala Sonatu br. 30 u E-duru, op. 109 Ludwiga van Beethovena te Nokturno op. 27 br. 2 u Des-duru i Baladu br. 2, op. 38  Frédérica Chopina, a slijedili su Impromptu, op. 32b Dore Pejačević i Transcendentalna etida br. 12 Chasse neige Franza Liszta. 

Druga je pred publiku i žiri izašla flautistica Lucija Stilinović čiji je program sadržavao Rondo u D-duru, KV 184 za flautu i klavir Wolfganga Amadeusa Mozarta (uz klavirsku pratnju Zrinke Ivančić-Cikojević),  Sonatu za flautu i klavir u D-duru, op. 94 Sergeja Prokofjeva, Tu Alma y la mia za flautu i klavir Dubravka Palanovića te Ariju Lenskog iz opere Evgenij Onjegin Petra  Čajkovskog.

Program je zaključila harmonikašica Martina Jembrišak, koja se odlučila za praizvedbu skladbe Music for Isolated Musicians: XIX. Day 19 (Solo Accordion) Franca Prinslooa, potom Golden Rocks in the Moonlight Adalberta Markovića te na kraju za Slike s izložbe Modesta Petroviča Musorgskog.

 Nagradu Ferdo Livadić za najbolju umjetničku osobnost dobila je flautistica Lucija Stilinović  U prosudbenj komisiji su bili Tomislav Fačini, Ivana Kocelj, Branko Mihanović, Zdravko Šljivac i Srećko Bradić.    

Stilinović pripalo je 15.000 kuna a za pobjednicu natjecanja Mirela Ivičević napisat će Luciji novu kompoziciju koja će biti praizvedena na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021., a pobjednica će nastupiti  na festivalima Dubrovačke ljetne igre, Festival sv. Marka, Osorske glazbene večeri i Samoborska glazbena jesen 2021. godine.

Nagrada Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu skladbe hrvatskog autora pripala je pijanistici Miji Pečnik koja je osvojila  7.500 kuna i nastupit će na Samoborskoj glazbenoj jeseni 2021. godine.

Nastupili su i prošlogodišnji pobjednici ovog natjecanja – Trio Eusebius.  Violinistica Eva Šulić, violončelistica Tonka Javorović i pijanist David Vuković na početku su praizveli skladbu Za njih troje koju je posebno za festival napisao Silvio Foretić koj  je osobno nazočio izvedbi.

Slijedila je izvedba skladbe Espressioni notturne Petra Bergama te Zovu me Tryor Dubravka Detonija za čiju su izvedbu prošle godine i nagrađeni nagradom Grada Samobora i Hrvatskog društva skladatelja. Za kraj svog programa Trio Eusebius ostavio je Klavirski trio br. 2, op. 67 u e-molu Dmitrija Šostakoviča, a dugotrajan pljesak izmamio je i dodatak – Ruske plesove iz baleta Petruška

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.