Obožavatelji Eurosonga biraju izvođača kojeg bi oni poslali na popularno glazbeno natjecanje

Obožavatelji Eurosonga biraju izvođača kojeg bi oni poslali na popularno glazbeno natjecanje

Hrvatska radiotelevizija u ponedjeljak je raspisala natječaj za predstavnika Hrvatske na Eurosongu 2021. godine koji traje do 10. prosinca. Među pristiglim pjesmama i izvođačima stručni žiri će odabrati 14 najboljih koji će se predstaviti u veljači na Dori u Opatiji, a pobjednik hrvatskog izbora nastupit će u svibnju u Rotterdamu u Nizozemskoj.

No, u međuvremenu su obožavatelji okupljeni na stranici eurosong.hr u proteklih mjesec dana kroz nekoliko predselekcijskih krugova predlagali, a zatim kroz ankete i birali, izvođače koje bi voljeli vidjeti na Dori, a potom i na Eurosongu. Polufinalni odabiri bili su podijeljeni u pet hrvatskih regija, a nakon dvotjednog glasovanja odabrano je 16 finalista među kojima će biti odabran pjevač kojeg fanovi najviše priželjkuju vidjeti na Eurosongu.

Nakon više od 2000 prikupljenih glasova, obožavatelji bi na Dori, prema regijama, voljeli vidjeti: Gabriellu, Lu Jakelić i Zsa Zsau (regija Sjever); Filipa Rudana, Matiju Cveka i Niku Turković (regija Centar); Damira Kedžu, Franku, Ivu Gortan i Miu Negovetić (regija Zapad); Albinu Grčić, Jelenu Rozgu i Lorenu Bućan (regija Jug) te Indiru, Ninu Kraljić i Vesnu Pisarović (regija Istok). Glasovati se može do 1. studenog u 12 sati za samo jednog izvođača ili izvođačicu na linku: Vaše želje za Rotterdam.

Projekt „Vaše želje za Eurosong“ u ovom ili sličnima formatima održava se od 2007. godine, uz pauzu 2014. i 2015. kada se Hrvatska povukla s Eurosonga. I dok su fanovi birali od 2007. do 2013. godine, za izdanja Eurosonga od 2017. do 2019. urednici su izražavali svoje želje koga bi htjeli vidjeti na Eurosongu.

Glas svih fanova mogao se ponovno čuti prošle godine kada je pobjedu odnijela Maja Šuput, a pobjednik Dore 2020., Damir Kedžo, u istoj anketi je završio na osmom mjestu među dvadeset ponuđenih kandidata. Od početka projekta obožavatelji su kao predstavnika Hrvatske na Eurosongu priželjkivali vidjeti Coloniu, Vannu, Lanu Jurčević, Jelenu Rozgu i Franku Batelić, a 2009. godine pobjedu među fanovima odnijela je Andrea Šušnjara koja je u konačnici i predstavljala Hrvatsku na Eurosongu u Moskvi s Igorom i pjesmom „Lijepa Tena“.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.