Ivan Grobenski: Siromahi i lazari

Siromahi i Lazari
https://www.youtube.com/watch?v=Q3p4TY5ZNHs
Ivan Grobenski Ivan Grobenski

„Siromahi i lazari“ jedan je od najboljih hrvatskih albuma u godini na izmaku. Nevjerojatna kombinacija izuzetnih pjesničkih dostignuća i to na kajkavskom jeziku popraćena tamnim tonovima minimalističke glazbene pratnje iz koje izranja glas kantautora Ivana Grobenskoga nesvakidašnje je autorsko izdanje koje stoji uz bok antologijskim autorskim albumima s ovih prostora kao što su Pengova Odptovanja (album izdan 1973.g.). Pjesme kao da izviru iz mutne i hladne Drave, pune su maglovite i pomalo gotske atmosfere, daleko su od prosječnosti i očekivanosti hrvatske rock scene. Na tragu tradicionalnih podravskih napjeva ovaj etno rock blues album nosi svu tragiku sadašnjeg vremena, tekstovi su  svevremenski ("Črna reka, kak' se vleče/Črna megla, rajsko cveče/Gde so japa, gde so mati?/Gusta reka, črni svati" ili "Siromahu je vsejedno, kaj ni Jape je ni Mati/Njega ne bu nišče služil/Ni penezi ni lazari"). Na albumu je osam pjesama: poslušajte pjesme Verestuvanje, Kmica kmici grize repa, Dojdi, Draga, dojdi, Siromahi i lazari, Črna megla, Fčera nismo nikaj jeli …Ponekad mračan i mističan, ali ujednačen po kvaliteti album predstavlja jednu zaokruženu cjelinu.

Poslije niza pjesama iz podravske i međimurske baštine koje več godinama od zaborava čuva Dunja Knebl pojavile su se pjesme koje su na tragu te baštine, kao da su zalutale iz davnina u danas. Album je hrabar i beskompromisan umjetnički rad bez ikakvog podilaženja bilo kritiki ili publici.  

 Video Črna megla https://www.youtube.com/watch?v=3wkPX95wDCs

 

Uz album „Siromahi i lazari“ matični bend autora Moskau izdao je ove godine album Love Supreme koji se također nalazi na svim listama najboljih domaćih albuma 2020.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.