Slavljenički album klape Cambi "Daj da budem tvoj"

Slavljenički album klape Cambi "Daj da budem tvoj"

Klapa Cambi iz Kaštel Kambelovca slavi 35 godina postojanja u 2021. godini i tim povodom u izdanju Scardone svjetlo dana ugledao je album "Daj da budem tvoj", koji će zasigurno konkurirati za najbolji zabavni album godine na Porinu.

Obožavatelji klape na društvenim su mrežama birali između tri predložene naslovnice albuma, a izbor je "pao" na morski vizual koji je imao najveći broj lajkova. Tom su gestom Cambijevci pokazali koliko im je stalo do publike i na neki se način odužili za dugogodišnju podršku koju im pružaju slušatelji iz svih dijelova svijeta. 

Osnovana 1986., klapa je ostvarila prvi veliki uspjeh 1991. osvojivši 1. nagradu na Festivalu dalmatinske pisme u Omišu. Uslijedili su potom nastupi na domaćim i inozemnim festivalima, kao i brojni koncerti na raznim lokacijama, a s time i nagrade i priznanja. Osvajači su 10 Porina, a redoviti su sudionici i osvajači nagrada na Festivalu dalmatinske pisme u Omišu - čak 5 nagrada, na Šibenskoj šansoni i Večerima dalmatinske pisme. Trudom, talentom i glazbenom interpretacijom članovi su klape pokazali svoje sposobnosti, surađivali s poznatim imenima hrvatske glazbene scene. Cambijem su "prošli" vrhunski pjevači, stasali, razvijali se, a upravo zahvaljujući pjevačima i stručnjacima koji su se posvetili klapi, Cambi je stekao status jedne od najpopularnijih i najboljih dalmatinskih klapa, a nesumnjivo su naša najnagrađivanija klapa. Cambi je prva klapa koja je 2011. napunila splitski stadion Poljud!

Hrvoje Lozančić iz Cambija osvrnuo se na godine iza njih:

Ovo je već 15. album klape i kad pogledam na diskografiju klape, ako uzmem samo prvi i zadnji album, velik je put prešla klapa Cambi. A kad bi po redu slušali sve albume, ta putanja bi imala svoju lipu priču, svoj razvoj događaja. Album smo započeli s jednom obradom, onako na a cappella način, jako gusto vokalno raspisanom i angažiranom, a završili smo s nečim neortodoksnim i nečim što nas intrigira za budući rad. Sve ostalo unutar ovog razdoblja bilo je bez dvojbe uzimanje pjesama i rad na njima, bez stilskih ograničenja. Nisu to ni šlageri, ni balade, ni plesne stvari, ni himničke ni pjesme o moru. Zapravo ćete naći puno priča o svemu gore spomenutom. 

U proteklim su godinama objavili nekoliko novih pjesama, a obljetnički album donosi ukupno 11 pjesama, od kojih su neke duet s Harijem Rončevićem "Opet ću ti doć", nastao nakon njihove dugogodišnje suradnje, zatim "Zemjo vikovna", slavonsko-dalmatinski spot "Ljubav niti zaplela" i najnovija božićna "Ispo' ure". Na albumu su još "Gradovi uz more", "Tuge dolaze", "Iman li te još", "'Ko me pita", "Reful vitra", "Jubit ću te zauvik" i "Nina nana". 

Čestitkama u povodu novog izdanja pridružio se suradnik i prijatelj Vinko Didović:

Dragi Cambijevci, hvala vam što ste me odabrali da budem dio tima na vašem novom CD-u. Ove godine se navršava deset godina naše glazbene suradnje i druženja. S ovim nosačem zvuka kao da smo to vrijeme zaokružili. U vremenu smo blagdana pa neka sve bude u čestitarskom tonu. Želim vam od srca sve najbolje, da vas publika kao i do sada dočekuje nasmijanh lica i da im ove pjesme prezentirate kako samo vi možete i znate.

Klapa danas donosi kovčeg najboljih iskustava klapske tradicije, ali i senzibilitet pop zvijezda svjesnih sadašnjeg prostora i vremena, u čemu ih vodi perspektivni Tonči Tranfić:

Iako sam već ranije vodio projekt klape Cambi i u diskografskom smislu, album "Daj da budem tvoj" prvi je koji sam u potpunosti, kao umjetnički voditelj, vodio od početka do kraja. Na samom albumu ima jako puno boja, stilova, zvukova i svaka pjesma je priča za sebe. No, za mene kao voditelja, ova priča koja je trajala 3 godine, koliko je album nastajao, ujedno je bila i ispipavanje pulsa klape, njenih vokalnih protagonista što i kako dalje. Neke pjesme posebno sjaje u ovom albumu, u njima sam prepoznao ono u čemu su članovi klape više uživali, više dali, radije ih pjevaju. I to je pravac u kojem ću usmjeriti sljedeći album klape.
Ujedno, u rad s brojnim kolegama glazbenicima, aranžerima koji su kreativno obogatili ovaj album, osim što sam uživao, otvorio je vrata za nešto novo u čemu će se klapa Cambi ponovno odmetnuti iz ustaljenih glazbenih okvira.

Stream and download

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.