„Amida” - novi nosač zvuka varaždinskog skladatelja Davora Bobića

„Amida” - novi nosač zvuka varaždinskog skladatelja Davora Bobića

„Amida” naslov je novoga nosača zvuka varaždinskog skladatelja Davora Bobića, objavljen u nakladi Koncertnog ureda Varaždin i Aulosa. Nosač zvuka „Amida” s djelima suvremenog varaždinskog skladatelja, Davora Bobića nadahnut je židovskom kulturom iz opusa koji je Bobić započeo 2004. godine klavirskim kvintetom Symphoneo, a završio skladbom Amida, prvi puta izvedenom na Osorskim glazbenim večerima.

Uz Amidu, skladbu koja nosi ime središnje molitve židovskog bogoslužja, nalaze se i skladba „Jephta” posvećena, tragičnoj sudbini starozavjetnog suca i vojskovođe Jephte, kao i već publici već poznato djelo „Koraci kroz Yad Vashem” posvećeno žrtvama holokausta, koje su do sada izveli svi ugledniji hrvatski komorni orkestri. Upravo to djelo skladatelj je posvetio svojoj kćeri Ruti, koja ju i izvodi na ovom nosaču zvuka. Tonsko snimanje i mastering potpisuje Marin Kereša iz NuArs d.o.o.

„Ponosan sam što je ovaj nosač zvuka ugledao svjetlo dana, jer je to trajni zapis za skladateljski opus kojem sam posvetio više od desetljeća i velika zahvala svim glazbenicima koji su izvodili moja djela od Zagrebačkih solista do vrsnih glazbenika i solista. Zahvaljujem na potpori i Gradu Varaždinu i nadam se će publika i Amidu prihvatiti i dati mi podršku za nova djela uz nadu i da ćemo ih uskoro ponovno moći predstaviti publici na koncertima”, istaknuo je Davor Bobić, profesor na osječkoj Akademiji za umjetnost i kulturu, dugogodišnji ravnatelj Varaždinskih baroknih večeri i jedan od najaktivnijih hrvatskih skladatelja.

„Drago nam je i da smo ovim projektom imali prigodu podržati skladateljski opus Davora Bobića i nastaviti i u ovim izazovnim vremenima našu diskografsku aktivnost. „Amida” je posljednji u nizu nosača zvuka koji smo izdali u našoj nakladi, u kojoj se iz prijašnjih godina nalazi već pozamašan broj CD-a većinom glazbenika vezanih uz bogatu varaždinsku kulturu”, naglasio je Raymond Rojnik, urednik izdanja i ravnatelj Koncertnog ureda Varaždin.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.