Umro je omiljeni ex-yu pjevač, ili kako se sam predstavljao "matori šansonjer u patikama", Đorđe Balašević

Umro je omiljeni ex-yu pjevač, ili kako se sam predstavljao "matori šansonjer u patikama", Đorđe Balašević

Napustio nas je zauvijek "matori šansonjer u patikama", tako se naime Đole predstavljao na svojim koncertima, na koje su hrlile horde njegovih obožavatelja iz cijele bivše države. A sjećamo se njegovih koncerata i na Špancirfestu u Varaždinu gdje je prvi put nakon rata ponovno nastupio 2005. godine, a potom je gostovao redovito prema pozivima organizatora. Otišao je u 67. godini života, od posljedica COVID-a 19.

Tko ne zna njegove balade "Priču o Vasi Ladačkom“, “Lepu Protinu kći” i “D-mol”  “Ringišpil” i “Odlazi cirkus”, ili. Noć kada sam preplivao Dunav, Slabo divanim mađarski“, Panonski mornar", “Devojka sa čardaš nogama“, “Sin jedinac“ ili  “Svirajte mi jesen stiže dunjo moja“ i "Ne volim januar"... Bezbroj nam je predivnih songova ostavio u amanet i otišao prerano. Tuga je u srcima sviju koji su voljeli njegove balade, njegov šansonjerski duh i note uz koje smo se prisjećali, voljeli, plakali... 

Godinama je oduševljavao svojim stilom, mudrošću i proživljenim stihom u kojima se pronalazio svatko tko je iole promišljao svoj ili nečiji tuđi život. Oduševljavao nas je i svojim šalama i duhovitim dosjetkama na koncertima, a sada toga više neće biti. Ali bit će njegovih pjesama koje će se, uvjereni smo, pjevati još generacijama iza nas, jer Đole je iza sebe ostavio songove za vječnost. Neka počiva u miru.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.