Sjećanje na Mister Morgena – 21. godišnjica smrti nezamjenjivog hrvatskog doajena Ive Robića

Sjećanje na Mister Morgena – 21. godišnjica smrti nezamjenjivog hrvatskog doajena Ive Robića

Obilježava se 21 godina od smrti Ive Robića, hrvatskog pjevača, skladatelja i najvećeg imena hrvatske glazbe i pop kulture druge polovice 20. stoljeća. 

U znak sjećanja, Hrvatska glazbena unija – Seniori, Hrvatsko društvo skladatelja i Croatia Records je danas u 13.30 sati položila cvijeće na zagrebačkom groblju Mirogoj, posljednjem Robićevom počivalištu. 

Ivo Robić, najuspješniji je hrvatski pjevač zabavne glazbe, doajen glazbenih festivala i prvi glazbenik koji je napravio veliku međunarodnu karijeru. Svjetsku slavu stekao je kao "Mister Morgen", zahvaljujući ploči s istoimenom pjesmom "Morgen" koja je prodana u više od milijun primjeraka, što je do danas ostao najveći komercijalni uspjeh koji je neki naš glazbenik postigao.

U svojoj velikoj karijeri snimao je za velike svjetske i domaće diskografske kuće Polydor, Supraphon i Jugoton/Croatia Records. Iako su se njegove pjesme prodavale u milijunskim tiražama po cijelom svijetu, ostao je vjeran domaćoj publici. Od 1950. godine započinju njegovi slavni ljetni nastupi u Opatiji (terasa Hotela Kvarner) i dugogodišnja glazbena suradnja s domaćim glazbenicima i festivalima.

Robićev nenadmašni glazbeni doprinos obilježile su brojne nagrade, od kojih su neke 1981. Nagrada Josip Štolcer Slavenski za glazbenu umjetnost, 1997. Diskografska nagrada Porin za životno djelo te Zlatna Jugotonova ptica za milijun prodanih primjeraka LP nosača zvuka.

Svjedočimo tome da sjećanje na Ivu Robića ne jenjava, a njegov uistinu poseban glas neprestano budi veliku zahvalnost na tome što ga s ponosom možemo nazvati našim, velikim i jedinstvenim Mister Morgenom. 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.