Zagrebačka filharmonija: Najava koncerta 16. i 17.04.

Zagrebačka filharmonija: Najava koncerta 16. i 17.04.

Zagrebačka filharmonija će u petak, 16. travnja 2021. u sklopu Plavog ciklusa te u subotu 17. travnja 2021. u sklopu Crvenog ciklusa s početkom u 19:30 sati, održati koncerte pod ravnanjem maestra Valentina Egela. Na programu je Simfonija br. 104 u D-duru Josepha Haydna i  3. simfonija u F-duru, op. 90 Johannesa Brahmsa. Ovotjedni koncerti održat će se na Zagrebačkom Velesajmu u Globusu koji se nalazi na adresi Avenija Dubrovnik 15.

 Valentin Egel generalni je muzički direktor Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka i Riječkog simfonijskog orkestra. Zagrebačkoj je publici poznat kao dobitnik prve nagrade na 7. međunarodnom takmičenju za mlade dirigente Lovro von Matačić održanom 2019. godine. Također, dobitnik prve nagrade na Natjecanju njemačkih glazbenih akademija Campus Dirigieren, pobjednik natjecanja u organizaciji MDR-a te od 2017. dobitnik potpore Njemačkog foruma dirigenata koji ga je uvrstio na svoj popis “maestra sutrašnjice”.

Simfonija br. 104 u D-duru, poznata i kao Londonska simfonija ujedno je i posljednja od dvanaest londonskih simfonija Josepha Haydna. Djelo je komponirano 1795. godine dok je Haydn živio u Londonu, a tamo je i premijerno izvedeno u King's Theatru iste godine. Komentator Morning Chroniclea rekao je: “Po bogatstvu, raskoši i svečanom karakteru... (ova simfonija) ocijenjena je od strane najboljih znalaca kao djelo koje nadilazi sva druga Haydnova ostvarenja“.

simfonija u F-duru, op. 90 Johannesa Brahmsa napisana je u ljeto 1883. u Wiesbadenu, gotovo šest godina nakon što je završio svoju simfoniju br. 2. U međuvremenu je Brahms napisao neka od svojih najvećih djela, uključujući Violinski koncert, dvije uvertire i Koncert za klavir br. 2. Premijerna izvedba održala se 1883., pod ravnanjem Hansa Richtera. To je najkraća od četiri Brahmsove simfonije i tipična izvedba traje između 35 i 40 minuta. Nakon svake izvedbe, Brahms je dalje usavršavao simfoniju, sve dok nije objavljena u svibnju 1884. godine.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.