U Kotoru održani sastanak partnera i službeno predstavljanje projekta #synergy

U Kotoru održani sastanak partnera i službeno predstavljanje projekta #synergy

Sastanak partnera i službeno predstavljanje EU projekta #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans održani su 2. lipnja u crkvi sv. Duha u Kotoru. Projekt je sufinanciran sredstvima programa Europske unije Kreativna Europa, u svrhu jačanja kulturne suradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija na Zapadnom Balkanu te okuplja neke od najvećih festivala u regiji.

Dubrovačke ljetne igre jedan su od ukupno šest partnera na projektu, a uz intendanticu Doru Ruždjak Podolski, na predstavljanju su sudjelovali predstavnici preostalih partnera: direktor festivala KotorArt Don Brankovi dani muzike iz Crne Gore Ratimir Martinović, producentica Centra beogradskih festivala (CEBEF) iz Srbije Jelena Janković-Beguš, direktorica Chopin Piano Festa s Kosova Besha Luzha i producent festivala Vox Baroque iz Albanije Denis Bizgha. Podršku su projektu došli izraziti i državna tajnica u Ministarstvu prosvjete, nauke, kulture i sporta Crne Gore Milica Kadović Đorojević, gradonačelnik Kotora Vladimir Jokić te koordinatorica Deska Kreativne Europe u Crnoj Gori Milena Ražnatović. Darko Brlek, direktor Festivala Ljubljana iz Slovenije, obratio se kratkom video izjavom, budući da zbog trenutnih epidemioloških mjera nije mogao uživo sudjelovati.

Vjerujem da su tijekom ove pandemije i krize, glazba i segment suvremenog glazbenog izričaja posebno patili. Ovo je velika prilika za restrukturiranje i ponovno uspostavljanje kulturnih veza koje su nam prijeko potrebne. #Synergy je treći projekt sufinanciran od strane Kreativne Europe u kojem sudjelujemo, i bit će posebno zanimljiv jer je riječ o glazbi, za nas prvom projektu ove vrste, budući da smo do sada radili na kazališnim projektima. Upravo je ta kombinacija različitih kulturnih institucija s različitim iskustvima i kulturnim postignućima izuzetno zanimljiva. Mislim da ćemo svi profitirati od novostečenog znanja, a da ne spominjemo kako je danas gotovo luksuz baviti se modernim izričajem i ovo je jedinstvena prilika da se zaista upišemo u kartu europskih događaja – istaknula je Dora Ruždjak Podolski, intendantica Dubrovačkih ljetnih igara.

Projekt će tijekom 34 mjeseca trajanja okupiti 12 skladatelja, preko 50 mladih glazbenika i menadžera u kulturi. Organizirat će se 6 radionica za kulturne radnike te osigurati 12 rezidencija za skladatelje na kojima će nastati 12 novih glazbenih djela nadahnutih kulturnom baštinom regije i Europe. Ciljevi projekta su usavršavanje i povezivanje kulturnih radnika, prije svega onih koji se bave glazbenim festivalima i klasičnom glazbom, poticanje skladanja novih djela inspiriranih lokalnom baštinom zemalja partnera projekta te umrežavanje i suradnja mladih glazbenika, skladatelja i organizacija koje se bave klasičnom glazbom na Zapadnom Balkanu.

Projekt #synergy: Sharpening the capacities of the classical music industry in the Western Balkans jedan je od trinaest odobrenih, od ukupno tristo prijavljenih, projekata na poziv Kreativne Europe za natječaj jačanja kulturne suradnje i konkurentnosti kulturnih i kreativnih industrija na Zapadnom Balkanu.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.