Zagrebačka filharmonija napokon u dvorani Lilisinski

Zagrebačka filharmonija napokon u dvorani Lilisinski

U petak, 24. rujna s početkom u 19:30 sati, Zagrebačka filharmonija se nakon dugo vremena vraća u svoj dom, hram glazbe, Dvoranu Lisinski.

Uz savladavanje svakojakih prepreka, od pandemije do potresa, Zagrebačka filharmonija nastavlja svoje poznate Cikluse , od sada svakog tjedna dođite i uživajte u koncertima, prepustite se glazbenoj čaroliji, dopustite sebi da vas ponese glazba i emocije iz tjedna u tjedan uz program i bogatu glazbenu ponudu s potpisom Zagrebačke filharmonije.

Pod poznatim geslom „GLAZBA UVIJEK PRONAĐE PUT“ , novu sezonu otvaramo Mazurkom iz opere Halka, Stanisława Moniuszkoa, 40.simfonijom u g-molu Wolfganga Amadeusa Mozarta te 1.simfonijom u D-duru, Titan, Gustava Mahlera.

Izvedbom će ravnati šef dirigent Zagrebačke filharmonije, mo. Dawid Runtz, koji je za ovu prigodu odabrao Mozartovu i Mahlerovu simfoniju kao pokazatelj razvoja u komponiranju simfonija u Beču, u rasponu od 100godina.

Stanisław Moniuszko poslije Chopina svakako je najpoznatiji poljski majstor skladateljskog pera. "Halka“ se smatra jednom od najvećih Moniuszkovih opera, a Mazurka kao tipični poljski ples je najbolji uvod i pozdrav novog šefa dirigenta iz Poljske.

  1. simfonija u g-molu, intenzivno osjećajna i tragičnog tona te nedvojbeno jedna od Mozartovih simfonija kojima se najviše divio. Skladba postoji u dvije verzije te je napisana 1788. godine.

1.simfonija u D-duru, iako je u svojim pismima Mahler djelo gotovo uvijek nazivao simfonijom , prve dvije izvedbe opisivale su ga kao simfonijsku pjesmu. Mahler je izvodio više izvedbi ove simfonije nego bilo koje od njegovih kasnijih djela.

Dan iza premijernog koncerta, 25. rujna, Zagrebačka filharmonija gostuje u Slovenskom narodnom kazalištu u Mariboru, a dan kasnije, točnije, 26. rujna, Orkestar će dvadeseti put zaredom gostovati u Vukovaru – gradu heroju. S posebnim poštovanjem prema značenju Vukovara u recentnoj hrvatskoj povijesti, šef dirigent, Dawid Runtz odlučio je pokloniti svoj nastup gradu heroju.

Budite uz Zagrebačku  filharmoniju koja Vas vodi u  neprekinuti niz klasičnih i cross-over koncerata vođenih renomiranim umjetnicima na najvišoj umjetničkoj razini.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.