Članovi legendarne postave Zagrebačkog jazz kvarteta dobitnici Multi-platinum awarda HDU-a za iznimna diskografska dostignuća u jazz glazbi

Članovi legendarne postave Zagrebačkog jazz kvarteta dobitnici Multi-platinum awarda HDU-a za iznimna diskografska dostignuća u jazz glazbi

Zagrebački jazz kvartet bio je jedan od najvažnijih, ali i najboljih komornih jazz sastava svih vremena i to ne samo naših prostora nego i u Europi, a prepoznat je i u svjetskim okvirima. Kako je napisao dugogodišnji glavni i odgovorni urednik Jugotona, Dubravko Majnarić, uz reizdanje kultnog albuma "The Zagreb Jazz Quartet": 
"Zagrebački jazz kvartet sljednik je kvarteta Boška Petrovića osnovanog povodom održavanja Revije zagrebačkog jazza u jesen 1959. u Hrvatskom glazbenom zavodu. Kvartet je uspješno nastupao na mnogim europskim jazz festivalima te na najvećem američkom jazz festivalu u Montereyu. Već na  Jugoslavenskom jazz festivalu na Bledu zamijetio ih je vodeći europski jazz kritičar Joachim-Ernst Berendt te najznačajniji europski jazz menadžeri i producenti Horst Lippmann i Fritz Rau što im je osiguralo nastupe s najvećim imenima svjetskog jazza. Nakon spomenutih uspjeha kvartet se praktički razišao 1966. godine odlaskom bubnjara Silvija Glojnarića na jednogodišnji angažman u RIAS Big Band Berlin. Nastupat će kasnije samo u prigodi godišnjica, među ostalim i u povodu 25. obljetnice trajno snimljene u izdanju Croatia Recordsa (op. a. tadašnji Jugoton)". 

Mladen Mazur, producent live izdanja Zagrebačkog jazz kvarteta, govori o tom kultnom koncertu u listopadu 1984. godine u kazalištu Gavella, čak 8 godina nakon prestanka rada sastava, kao o izranjanju iz pepela legendarne ptice feniks. "U svom se prepoznatljivom starom sjaju, poput starog dobrog vina, pojavljuje s nekadašnjim poletom, uveličavši predvečerje 5. Zagrebačkog jazz faira. Raznolikost obveza i zanimanja, koje su članove kvarteta tijekom godina razdvajale i odvlačile u različitim smjerovima, bila je odjednom prevladana zajedničkom željom za ponovnim susretima i čvrstim obećanjima da će barem jednom godišnje nastupati zajedno. Nešto je od tih obećanja ispunjeno i ostvarenjem ove ploče, budući da je spominjani i, kako rekosmo, pomalo neočekivani susret bio iskorišten i za snimanje u studiju."

Upravo je reizdanje ovog albuma, originalno objavljenog 1986. godine za Jugoton, bilo uvod u dodjelu najvećeg diskografskog priznanja u Hrvatskoj, Multi-platinum awarda Hrvatske diskografske udruge za iznimna diskografska dostignuća u jazz glazbi. Priznanja dobiva legendarna postava Zagrebačkog jazz kvarteta: posthumno Boško Petrović (vibrafon), Davor Kajfeš (glasovir), posthumno Miljenko Prohaska (kontrabas) i Silvije Glojnarić (bubnjevi). U restoranu Gallo Silviju Glojnariću i sinu Davora Kajfeša, Goranu, priznanja je uručio predsjednik Hrvatske diskografske udruge i direktor Croatia Recordsa, Želimir Babogredac, dok će obitelji Petrović i Prohaska priznanja biti uručena naknadno.
"Znam kad dođem doma s ovom plaketom da će suze curiti definitivno. Zagrebački jazz kvartet bio je jedan od prvih jazz sastava u Jugoslaviji i jako su važne figure za jazz u Istočnoj Europi. Strašno sam ponosan zbog mojeg tate i znam da će biti sretan zbog svega te da će mu sve ovo puno značiti", rekao je Goran Kajfeš prilikom uručenja priznanja, a kojemu je otac Davor ujedno i veliki uzor te mu je dao bazu za njegovo vlastito muziciranje. 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.