Flam-a Duo predstavili album prvijenac "Preludes and Fugues" u Kulturnom centru Travno

Flam-a Duo predstavili album prvijenac "Preludes and Fugues" u Kulturnom centru Travno

Flam-a Duo uspješan je udaraljkaški dvojac koji čine mladi glazbenici Francesco Mazzoleni (Treviso, Italija) i Luis Camacho Montealegre (Alcázar de San Juan, Španjolska). Upoznavši se 2016. godine za vrijeme studija na Muzičkoj akademiji u Zagrebu pod mentorstvom profesora Igora Lešnika i Ivane Kuljerić Bilić, počeli su surađivati i istraživati mogućnosti zvuka marimbe koristeći se nekonvencionalnim tehnikama. Album prvijenac "Preludes and Fugues" nedavno je objavljen pod okriljem izdavačke kuće Croatia Records, a koncertna promocija održana je u nedjelju, 24.4. u sjajnom ambijentu Kulturnog centra Travno. Izvedene fuge i preludiji zvučali su zaista čarobno, a kombinacija virtuoznog muziciranja i šarmantnog obraćanja publici sve prisutne je ostavila bez teksta. 

"Prvu kompoziciju s ovog albuma odsvirali smo prije 4 godine. Tada nismo bili svjesni da će iz svega proizaći naš prvi CD, koji je na kraju postao zbirka odabranih preludija i fuga. Publika je večeras mogla čuti 5 skladbi s albuma 'Preludes and Fugues',  a nadam se da smo im uspjeli prenijeti dobru energiju koju osjećamo dok zajedno sviramo", rekao je Francesco Mazzoleni.

"Za mene je suradnja s Francescom bila jedan od razloga ostanka u Zagrebu. Zajedno sviramo već 6 godina i ponosni smo na prvi zajednički CD. Naš veliki cilj je ujednačiti zvuk i postići da svaka skladba zvuči kao da je izvodi samo jedna osoba, s jednom porukom i jednim izvorom energije. U tome nam je uvelike pomoglo dugogodišnje prijateljstvo. Album je nastao u vrijeme pandemije, zbog čega je molski i pomalo 'introvertan'. Večeras je zaista je bilo lijepo vidjeti publiku nasmiješenih lica, bez maski i distance.", dodao je Luis Camacho Montealegre.

Ideja za izdanje "Preludes and Fugues" datira još od nastanka dua, s kraja prve zajedničke sezone 2017. godine kada su se Luis i Francesco pripremali za natjecanje Universal Marimba u Sint-Truidenu. U program finala odlučili su uvrstiti djela Johanna Sebastiana Bacha, pa su tako u repertoar ušli Preludij i Fuga br. 24. Uz vodstvo profesora odsvirali su skladbu istražujući mogućnosti zvuka marimbe koristeći se nekonvencionalnim tehnikama, što je stvorilo potpuno novu atmosferu i donijelo im drugu nagradu. Tri godine kasnije, ideja da nastave s istraživanjem svoga stila aranžiranja postala je stvarnost u obliku ovog albuma, koji sažima njihov pogled na komornu glazbu. Šest različitih skladatelja i njihov raznolik način suočavanja s izazovom forme preludija i fuge poslužili su kao inspiriracija za proširenje palete boja i zvukova na marimbi i vibrafonu.

Foto: Karla Matulina

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.