Koncert zbora Via u Beču

Koncert zbora Via u Beču

Zbor Via iz Varaždina u četvrtak, 26. svibnja, u 19,30 sati u crkvi sv. Petra (Peterskirche) u Beču održat će koncertnu izvedbu Hrvatske mise B. Papandopula pod dirigentskim vodstvom Luke Šopara. Uz zbor Via nastupit će vrhunski vokalni solisti iz Hrvatske: Martina Menegoni, mezzosopran i Matija Meić, jedan od vodećih hrvatskih baritona te studenti glazbe Tia Pikija, sopran, studentica solo-pjevanja na Konzervatoriju za glazbu i umjetnost u Beču, i Roko Radovan, tenor, solist opere zagrebačkog HNK i student na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.

Hrvatska misa B. Papandopula spada u najzahtjevnija i najvažnija djela hrvatske zborske baštine te je trenutno na repertoraru isključivo profesionalnog zbora HRT-a, stoga je izvedba ovog djela od iznimnog kulturnog značaja za Hrvatsku i promicanje hrvatskih skladatelja u Hrvatskoj i inozemstvu te među mladima. Ulaz je slobodan.

 O zboru

Zbor Via osnovan je 2009. godine te djeluje kao mješoviti zbor unutar župe sv. Vida u Varaždinu koji okuplja srednjoškolce, studente i mlade zaposlene ljude. Najbitniji aspekt djelovanja zbora je liturgijsko pjevanje na misama u župi te koncertno okupljajući i pjevače iz okolice Varaždina.

Zbor je samostalno izveo djela skladatelja svih stilskih razdoblja od F. Durantea (Magnificat), G. F. Handela (The ways of Zion), F. Schuberta (Misa u G-duru), C. Francka (Misa u A-duru) do Anđelka Igreca (Pjesme štovanja i hvale), B. Brittena (Ceremony of Carols). Osim koncertnih izvedbi u Varaždinu, zbor je gostovao i u Zagrebu, Cresu (Creske kulturne večeri), Medulinu, Čakovcu, Mljetu te u Szombathelyju (Mađarska) i Mariboru (Slovenija). Također, zbor je sudjelovao u humanitarnim koncertima u organizaciji hrvatske podružnice Marijinih obroka.

Posebno se ističe i suradnja s varaždinskim zborom Chorus angelicus i maestrom Anđelkom Igrecom te orkestrom Savaria iz Mađarske koja je rezultirala zajedničkom provedbom više velikih međunarodnih projekata koji uključuju koncertne izvedbe oratorija Stvaranje J. Haydna, oratorija Ilija F. Mendelssohna te kantate Carmina burana C. Orffa.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.