Na varaždinskom kazališnom trgu nastupila je sinoć Grupa Sfatayim

Na varaždinskom kazališnom trgu nastupila je sinoć Grupa Sfatayim

Na varaždinskom kazališnom trgu nastupila je sinoć Grupa Sfatayim, koja je aktivna već dugo vremena i  u svom muziciranju njeguje izraelske i marokanske izričaje u suvremenoj glazbenoj kulturi u kojoj se miješaju utjecaji vjerski i nacionalni, a glazba je i nama zapadnjacima iznimno dopadljiva, puna lirike i ritma. Ovaj projekt, u suorganizaciji veleposlanstva Države Izrael i veleposlanstva Kraljevine Maroko ima veliki značaj, a posebno kada u obzir uzmemo povijesne odnose između dviju država i njihovu nesalomljivu sponu – zajednicu marokanskih Židova.

Članovi Sfatayima su Izraelci s korijenima iz Maroka, a njih identitet vidljiv je i u imenu grupe – Sfatayim naime ima dvostruko značenje na hebrejskom, te može značiti i ‘usta’ i ‘jezik’, što je i prikladno ime za grupu koja svojim ustima i svojim jedinstvenim marokanskim jezikom priča jedinstvenu glazbenu priču, u kojoj kombinira izraelske i marokanske utjecaje te čuva i dijeli svoju specifičnu kulturu, što je zaista senzacionalan pothvat.

Koncertu je uz predstavnike izraelskog veleposlanstva i Koncertnog ureda na čelu s Raymondom Rojnikom nazočio i gradonačelnik dr. sc. Neven Bosilj sa suradnicima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.