Trijumf klapske glazbe od sjevera do juga naše obale

Trijumf klapske glazbe od sjevera do juga naše obale

Dva su se velika glazbena događaja održala u istoj noću ujedinivši tako klapskom pjesmom Istru na sjeveru naše obale s Dubrovnikom u južnoj Dalmaciji.

Cave Romane, stari rimski kamenolom u Vinkuranu, jedinstvena je koncertna pozornica na koju su sinoć stali Tomislav Bralić i klapa Intrade te zapjevali s publikom najveće klapske hitove.Tako je u  trećoj koncertnoj večeri Festivala Rocks&Stars Cave Romane jedna od omiljenih hrvatskih klapa pripremila pravi glazbeni spektakl. Bio je ovo prvi koncert klape u Istri nakon dvije duge godine i nitko nije mogao kriti svoju sreću što stari prijatelji, klapa i publika, ponovno zajedno pjevaju!

Izvedba svake pjesme koju su Tomislav Bralić i klapa Intrade izveli zaslužila je glasan pljesak. Publika je s njima pjevala svaki stih. Atmosfera je cijeli koncert bila na vrhuncu.

Nastavak je to njihove ljetne turneje „Na povijesnim pozornicama“ na koju su krenuli iz ljubavi prema nastupima na otvorenim i velebnim povijesnim koncertnim prostorima kojima Hrvatska obiluje. Sljedeći na redu je kaštel Morosini-Grimani u Svetvinčenatu gdje će pjevati 18. kolovoza.

Oni nešto južnije isto su tako imali priliku uživati u klapskoj pjesmi u čarobnom ambijentu. Naime, ljepota Dubrovnika i društvo nekih od najboljih klapa u Hrvatskoj čine koncert “Najbolje hrvatske klape na Stradunu“ događajem koji se ne propušta. Od ljeta 2012. ova sad već tradicionalna manifestacija okuplja izvođače i zaljubljenike u tradicionalnu dalmatinsku glazbu, ali i one koji će to tek postati. Ove su godine za publiku pjevali Klape Cambi, Šufit, Kampanel, FA Linđo te kao poseban gost Petar Grašo.

Ulaznice su bile rasprodane nekoliko dana prije koncerta što je stvorilo dodanu atmosferu očekivanja početka  koncerta. Spektakularne izvedbe, dalmatinski šarm i ljepota Straduna predstavili su glazbenu baštinu Dalmacije na najbolji mogući način. To je dokazao i ovogodišnji koncert na kojem je publika puna emocija s klapama otpjevala svaki stih. Osim publike, uživali su i sami izvođači koji uvijek ističu da im je neopisivo drago pjevati u tako veličanstvenom okružju kao što je Stradun.

Klapa Cambi,u postavi sa “sedmoricom veličanstvenih” ponovo je ostavila publiku bez daha. Klapa Šufit pokazala je svoju vokalnu moć i raspjevala Stradu, a klapa Kampanel potpuno je šarmirala publiku svojim nastupom. FA Linđo ponovo je oduševila publiku na Stradunu izvedbom “Ti si moj san”. Publici se posebno svidio i Petar Grašo, gost večeri čiji su se hitovi savršeno uklopili u ovu dalmatinsku večer dobre pjesme.

Projekt „Klape na Stradunu“ započeo je prije 10 godina, a iz godine u godine dokazuje svoju vrijednost. Karte svake godine bivaju rasprodane, a lijepa tradicija čuvanja ljepote izvorne pjesme tog područja nastavlja se i dalje.

Raduje nas da je i nakon toliko godina uspjeha klapska glazba jednako omiljena te da klape i dalje rade, na radost publike, velike glazbene spektakle za pamćenje.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.