Londonski Dry Cleaning objavili „Anna Calls From The Arctic“, uvodnu pjesmu s najavljenog albuma „Stumpwork“

Londonski Dry Cleaning objavili „Anna Calls From The Arctic“,  uvodnu pjesmu s najavljenog albuma „Stumpwork“

Londonska četvorka Dry Cleaning koju smo u Hrvatskoj premijerno vidjeli uživo na ovogodišnjem izdanju InMusic festvala, objavila je novi singl ‘Anna Calls From The Arctic’, uvodnu pjesmu s iščekivanog, drugog studijskog albuma “Stumpwork”, koji izlazi 21.10. u izdanju kuće 4AD.  

Pjesma pokazuje bend u njihovom najintrospektivnijem i najzanimljivijem obliku - vrtložne, motoričke atmosferilije kojima vode “natripano” putovanje do rubova psihe i izvan nje. Uvjerljiva i hipnotička vožnja nove pjesme u suprotnosti je s prethodnim jangle-pop singlom ‘Don’t Press Me’ kojim su najavili svoj drugi album, i to samo 14 mjeseci od izvanrednog prvijenca “New Long Leg”.

Dry Cleaning su poznati po korištenju izgovorene riječi umjesto pjevanih vokala, kao i po nekonvencionalnim tekstovima pa tako u pjesmi ‘Anna Calls From The Arctic’, Florence Shaw prepričava neuobičajeni razgovor s udaljenim prijateljem. “Tekst je djelomično inspiriran telefonskim razgovorima s prijateljem koji je živio i radio na Arktiku”, objašnjava bend i dodaje: “Pjesma se razvila iz jama uz klavijature, bas i klarinet. Zatim je poprimila oblik tijekom naših svirki koje su prethodile snimanju s Johnom Parishom i Joeom Jonesom u Bristolu, i finaliziranju u studiju Rockfield mjesec dana kasnije, s nekim glazbenim nadahnućem iz dramatičnih partitura Johna Barryja. Pjesma je opservativna i senzualna.”

Skromni četveročlani bend mijenja okvire rock i punk glazbe svojim post-punk stilom, avangardnijim pristupom tradicionalno glasnom žanru. 

Frontwoman Dry Cleaninga Florence Shaw glas je iza glazbe. Njezin bezizražajan, izgovoreni govor popraćen je funky bas linijama Lewisa Maynarda, rockom nadahnutim gitarističkim rifovima Toma Dowsea i moćnim zvukom bubnja Nicka Buxtona. Svi ti elementi stapaju se zajedno kako bi stvorili prekrasne i povremeno apstraktne priče i teme u svakoj pjesmi, i kao takve ih je jednostavno nemoguće poslušati samo jednom. 

 

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.