Izdavačka kuća Menart slavi 25 godina izuzetno uspješnog rada

Izdavačka kuća Menart slavi 25 godina izuzetno uspješnog rada

Menart u 2022. godini slavi 25 godina rada u Hrvatskoj. Radi se o jednoj okrugloj i lijepoj brojci koja nas je potaknula da se osvrnemo iza sebe i pogledamo što smo sve u ovom periodu napravili. Tvrtke su po prirodi okrenute prema naprijed - kako u svojim ambicijama tako i u svojim planovima. Kako bismo se još bolje mogli pripremiti za ono što nam dolazi, upravo nam je ovaj lijepi jubilej prava prilika da se podsjetimo i na našu prošlost i sve ono uzbudljivo što se dogodilo u proteklih 25 godina.

Sony Music Entertainment licenca i domaći katalog

Pogledamo li samo diskografsko djelovanje Menarta u proteklih 25 godina, vidjet ćemo koliko je taj segment doživio fundamentalnih promjena... Ubrzo nakon osnutka tvrtke 1997., postali smo licencirani partner jedne od najvećih diskografskih tvrtki na svijetu – BMG-a, a prodaja se uglavnom bazirala na prodaji kompakt diskova odnosno CD-a. Bilo je to razdoblje kada su još uvijek audio kasete imale značajan udio u domaćem izdavaštvu. Samo godinu dana nakon osnutka, pokrenuli smo i domaće izdavaštvo te su među prvima to bili albumi pjevačice I Bee kao i tada mlade porečke grupe Kultura.  Ubrzo se događa eksplozija hip hop izdavaštva, a i neki legendarni izvođači kao što su Darko Rundek i Zabranjeno pušenje dolaze na naš mladi label i time je naš domaći diskografski brod porinut... Prolaze diskografske godine, nižu se izdanja jedno za drugim i kroz 25 godina dolazimo do preko 5000 domaćih snimaka i više od 500 albuma. Ubrzamo li na trenutak u današnje vrijeme, vidjet ćemo reizdanja antologijskih albuma na vinilu.

Unutar ovih 25 godina i u našim licencnim zastupništvima su se događale promjene. Kako je diskografija prolazila turbulentno razdoblje to se očitovalo i u brojnim promjenama. Menart  je u jednom trenutku dobio zastupništvo i Sony Musica, druge od tada  pet  najvećih  svjetskih kompanija. Nedugo nakon toga su se Sony i BMG spojili u SonyBMG, novu kompaniju koja je potom preimenovana u Sony Music Entertainment, koja je uz Universal i Warner jedna od tri najveće kompanije. U godinama rastućem novodiskografskom širenju, osim rastuće streaming ekonomije, procvat opet doživljavaju prije dvadesetak i više godina otpisani vinili. U diskografskom poslu uistinu možemo reći da je jedino promjena vječna.
 
Dječji asortiman

Uz BMG i Sony, Menart je zastupao i neke manje nezavisne strane labelove poput Edela, ili Toco Intl kojeg i dan danas zastupamo.
Uz diskografski dio posla, s kojim je Menart startao od samog početka, tijekom godina se iskristalizirala  i naša ponuda dječjeg asortimana kao vitalna djelatnost tvrtke, a koja već više od 15 godina razveseljava mališane diljem zemlje. Brojni dječji brendovi koje smo donijeli u Hrvatsku, kao što su Tactic, Yu-Gi-Oh!, Spin Fighters, Kid-E-Cats i Plus Plus, društvene igre popu Alias i Alias Junior, te dječja diskografska izdanja kao što je vrlo popularno Ententini izdanje, dokaz su da je Menart izrastao u jednog od tržišnih lidera u tom vrlo zahtjevnom segmentu prodaje.
 

Menart multimedijalna knjižara i web-shop
 

Najvažniji događaj u novijoj povijesti Menarta, bilo je otvaranje naše Multimedijalne knjižare u zagrebačkom centru Avenue Mall 2017. godine. To je bio  prvi izlazak Menarta u područje maloprodaje jer težeći najvećim standardima, nismo željeli kretati u vode maloprodaje osim ako to ne bi bilo zaista iznimno prodajno mjesto.
S otvaranjem jedne od najvećih multimedijalnih knjižara u Hrvatskoj vjerujemo da smo to apsolutno postigli. Naša je knjižara u kratkom periodu postala omiljeno utočiste svih knjiških moljaca, filmofila, zaljubljenika u glazbu, i društvene igre i u sve ostalo što se tamo može pronaći. Ovdje možemo ekskluzivno razotkriti vijest da uskoro pokrećemo i novi, moderniji i informativniji web shop koji će našim kupcima, kao i onima koji će to tek postati, ponuditi još bolje korisničko iskustvo prilikom pretraživanja i kupovine omiljenih proizvoda.

Teško je u kratkom rođendanskom priopćenju pobrojati sve bitne stvari koje su nam se dogodile u ovih 25 godina. Nama je taj period proletio  u trenu. Veselimo se svakom novom  budućem danu u kojem će izići neka nova pjesma, neka nova dječja igračka ili će se neka nova knjiga ili vinil pojaviti na policama naše knjižare.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.