Muzikologinja dr. sc. Zdenka Weber obilježila 50 godina pisanja tekstova o glazbi i glazbenicima

Muzikologinja dr. sc. Zdenka Weber obilježila 50 godina pisanja tekstova o glazbi i glazbenicima

Nedavno je obilježena posebna obljetnice Zdenke Weber u Zagrebu: Muzikologinja dr. sc. Zdenka Weber, koja ove godine obilježava 50 godina objavljivanja tekstova o glazbi i glazbenicima, a da nikada nije bila zaposlena u nekom mediju, poznato je i ugledno ime. U čast njezina jubileja priredila je Matica hrvatska u Zagrebu 28. studenoga Večer Zdenke Weber. Ostvarena je večer u okviru koje je slavljenica govorila o svojim iskustvima, a njezina su sjećanja pratile skladbe u izvođenju predstavnika Glazbene škole u Varaždinu. Jer, dr. sc. Zdenka Weber Varaždinka koja već 53 godine živi u Zagrebu, pa je po dokumentima Zagrepčanka, osoba je, kao što sama kaže, s nekoliko identiteta, a u odnosu na pripadnost gradovima života ona je Varaždinka u Zagrebu i Zagrepčanka u Varaždinu.

Brojne okupljene uvodno je pozdravio predsjednik Matice hrvatske Miro Gavran, naglasivši kako je upravo u zagrebačkoj središnjici trebala biti organizirana slavljenička večer Zdenke Weber, budući da je ona dugogodišnja suradnica matičinih časopisa (Vijenac, KOLO, Hrvatska revija). U nastavku je voditeljica matičina Odjela za glazbu, doc. dr. sc. Tamara Jurkić Sviben iznijela pojedinosti iz bogatog profesionalnog života slavljenice, naglasivši da je tu toliko profesija i postignutih uspjeha dovoljnih čak za nekoliko karijera. Naime, Zdenka Weber radila je u Muzikološkom zavodu Muzičke akademije u Zagrebu (1974.-1992.), u Deutsche Oper Berlin (1992.-1997.), te u Ministarstvu vanjskih (kasnije i europskih) poslova RH (1997.-2016.) s mandatima u veleposlanstvima RH u Berlinu i Beču..

   Razgovor sa slavljenicom vodila je Jana Haluza, a bogata su sjećanja, obogaćena mnogim anegdotama, bila prekidana nastupima predstavnika Glazbene škole u Varaždinu. Mladi pijanist Pavao Mrazek, učenik 2. razreda Srednje glazbene škole (nastavnica mr. Marija Pavlović) izveo je minijaturu Danse – Tarantelle styrienne Claudea Debussya, francuskog skladatelja kojemu je muzikologinja posvetila svoj doktorski rad na Sveučilištu Sorbonne u Parizu obranjen 1985. godine, a mezzosopranistica Blanka Tkalčić i pijanist Danijel Oto, oboje profesori u Varaždinu, izveli dvije solo popijevke Dore Pejačević, omiljene Zdenkine skladateljice (Zašto i Pouzdan znak) te na kraju  popularni operetni hit Meine Lippen sie küssen so heiß Franza Lehára.

Daljnji su razgovori sa slavljenicom nastavljeni uz zdravicu i varaždinske klipiće. Proslavivši uistinu dostojno nevjerojatnih 50 godina ustrajnog i posvećenog pisanja o glazbi i glazbenicima, kao dijela njezina života u svim profesionalnim fazama, Zdenka Weber ne pokazuje znakove prestanka odlazaka na koncerte i bavljenja glazbom koja njoj mnogo znači.  Pa neka poživi još dugo zaljubljenica u glazbu, istiska promotorica zagrebačkog i šire hrvatskog glazbenog života, koja ljubitelje umjetničke glazbe već pola stoljeća obogaćuje nadahnutim napisima kao smjerokazima dobrog glazbenog ukusa.

 

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.