Rezultati prvog poziva EFFEA za festivale koji podržavaju perspektivne umjetnike - odabrana 43 projekta

Rezultati prvog poziva EFFEA za festivale koji podržavaju perspektivne umjetnike - odabrana 43 projekta

Rezultati prvog poziva EFFEA, Fonda europskih festivala za perspektivne umjetnike, sada su poznati. EFFEA je inicijativa Europske festivalske asocijacije (EFA) koja perspektivnim umjetnicima nudi platformu za razvoj karijere na međunarodnoj razini pod okriljem umjetničkih festivala svih disciplina.

Prvi krug bespovratnih sredstava EFFEA-e podržat će 142 festivala i 43 umjetnika (pojedinci, duo, društva, ansambli ili grupe) u 16 različitih disciplina i 34 zemlje. Potpore EFFEA u iznosu od 8.000 € odnosno 15.000 € podržat će rad perspektivnih umjetnika kroz definirane rezidencijalne programe između 1. veljače i 31. prosinca 2023. EFA čestita svim odabranim umjetnicima i festivalima koji su poslali svoje projektne ideje.

Umjetnički festivali u Republici Hrvatskoj također su prepoznali mogućnosti koje nudi EFFEA potpora, ali i bili prepoznati kao kvalitetni akteri na europskoj umjetničkoj sceni. Tako su potporu EFFEA kao nositelji projekata dobili Muzički biennale Zagreb s partnerskim festivalima 180° - Laboratory for Innovative Art Festival (BG) i Udruženje Ring Ring / Međunarodni festival nove muzike Ring Ring (RS), predstavljajući glazbenika Ivara Robana Križića te festival Perforacije uz partnere, Međunarodni festival izvedbenih umjetnosti MLADI LEVI (SI) i Sola Festival (RS) s multimedijskom umjetnicom Mateom Bilosnić.
Među festivalima koji u prvom EFFEA pozivu sudjeluju kao partneri našli su se ponovno Muzički biennale Zagreb, Split calling te Mudri brk festival.

Svaki odabrani projekt uključuje vodeći festival koji surađuje s dva partnerska festivala iz tri različite zemlje. Fond će poticati te omogućiti europsku vidljivost predstavljenih umjetnika. Svaka će rezidencija biti predstavljena na vlastitoj stranici na web stranicama EFFEA-e (www.effea.eu) s informacijama o projektu i umjetnicima.

EFFEA je trogodišnji projekt. Drugi poziv festivalima za podršku perspektivnih umjetnika otvara se u travnju 2023. Poziv će ostati otvoren do sredine srpnja, što će festivalima omogućiti vrijeme potrebno da identificiraju umjetnike koje žele podržati kao i festivale-partnere s kojima žele surađivati. Registracija na www.FestivalFinder.eu obvezna je za sve festivale koji sudjeluju.

„Fond je pokušaj EFA-e da pridonese europskom umjetničkom talentu i pozivaju na odgovornost umjetničkih festivala u praćenju tragova umjetnika“, kaže Jan Briers, predsjednik EFA-e.

„Umjetnici u usponu su blago društva, kreativni umovi, istraživači koji imaju moć zamisliti budućnost kroz svoju umjetnost. EFFEA je bila izgrađena upravo na ovoj ideji: otkriti te talente i podržati ih na njihovom putu, nudeći im mogućnost da povećaju svoje prilike za predstavljanje i proizvodnju te da uspostave vitalne poveznice.” komentira Haris Pašović, predsjednik žirija EFEFA.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.