Legendarni američki trio Yo La Tengo objavili su 17. studijski album “This Stupid World”

Legendarni američki trio Yo La Tengo objavili su 17. studijski album “This Stupid World”

Yo La Tengo, legendarni američki indie trojac iz Hobokena, New Jersey, najnovijim albumom “This Stupid World” (Matador Records), poslije četiri desetljeća postojanja subverzivno odolijevaju zubu vremena, dobivajući pritom izvrsne kritike s raznih strana svijeta. Album je dostupan na svim digitalnim servisima, na CD-u te kao crni i plavi vinil.

Vrijeme teče i stvari se mijenjaju, ali to ne znači da se ne može uzvratiti. Yo La Tengo se utrkuju s vremenom gotovo četiri desetljeća i, kako se čini, samo pobjeđuju. Njihova najnovija pobjeda zove se „This Stupid World“, očaravajući skup refleksivnih pjesmama koje se opiru otkucajima sata. Ova glazba nije toliko bezvremenska koliko prkosi vremenu. "I want to fall out of time", pjeva Ira Kaplan u pjesmi 'Fallout'. “Reach back, unwind.”

Jedan od načina na koji Kaplan, Georgia Hubley i James McNew bježe od vremena jest gledajući ga kako prolazi, čak i prihvaćajući ga kada moraju. “I see clearly how it ends / I see the moon rise as the sun descends” pjevaju tijekom uvodne pjesme 'Sinatra Drive Breakdown'. U pjesmi koja zvuči gotovo kao seansa 'Until it Happens', Kaplan jasno intonira: “Prepare to die / Prepare yourself while there’s still time.”. No ovaj album ispunjen je i pozivima da se vrijeme odbaci – čekajte ga, ignorirajte, potratite. "Stay alive" dodaje kasnije u pjesmi. "Look away from the hands of time.”.

Naravno, vremena su se promijenila za Yo La Tengo kao i za sve ostale. Bend je u prošlosti često radio s vanjskim producentima i miks majstorima, no „This Stupid World“ napravili su sami, a njihova prosudba provjerena vremenom dovoljno je čvrsta da održi stvari u skladu s visokim standardima benda i dovoljno okretna da stvari učine novima.

Još jedna nova stvar o albumu: nakon mnogo godina, Yo La Tengo su napravili album koji zvuči kao da je sniman uživo. U osnovi, u gotovo svakoj pjesmi trio svira sve odjednom zbog čega se stječe dojam da se sve odigrava „ovdje i sada“. Primjer je prepoznatljiva kombinacija hipnotičnog ritma i spontane gitare u pjesmi 'Sinatra Drive Breakdown'. Glazba je neposredna, kao da je udaljenost između prvog riffa i finalnog proizvoda postala izravnija.

Ipak, pjesme na „This Stupid World“ još uvijek su putovanja, a jedan od primjera je i upijajuća, trodimenzionalna 'Brain Capers'. Kako bi konstruirao ovaj vrtlog, bend miješa gitarske akorde, loopove basa, udarce bubnja i razne iteracije glasova Georgie Hubley i Ire Kaplana u promjenjive slojeve. Jednostavnija, ali isto tako nabijena završna je pjesma 'Miles Away'. Dubby ritam vreba ispod Hubleyjinog vokala, koji se prelijeva pjesmom poput boje ostavljajući svijetla zamućenja. Kroz cijeli album, ti dodiri, naglasci i iznenađenja pojačavaju svaki komad. To je rijetkost – ploča sirovog zvuka koja daje mnogo detalja koji zahtijevaju slušanje na kvalitetnoj opremi.

„This Stupid World“ posebno je iskustvo i za um. Sve ove bitke s vremenom vode prema teškim zaključcima. U uzbudljivoj 'Aselestine' Hubley pjeva o onome što zvuči kao prijatelj na vratima smrti: “The clock won’t tick / I can’t predict / I can’t sell your books, though you asked me to.”. U 'Apology Letter' vrijeme pretvara jednostavnu komunikaciju u nešto napeto i zbunjujuće: "The words / Derail on the way from me to you.”. Ipak, nije sve tako ozbiljno. Apsurdna 'Tonight's Episode' Jamesu McNewju pomaže naučiti musti krave, krasti lica i tretirati guacamole kao glagol. I nekako se Alice Cooper, Ray Davies i Rick Moranis pojavljuju u 'Brain Capers' – sve to nam govori da vrijeme još nije prošlo.

Pretpostavljamo da se svi na ovom glupom svijetu bore s time kako vrijeme ne prestaje teći i kako stalno pokušavamo učiniti nešto po tom pitanju. To je i u naslovu, prkosna, ali jasna izjava koja sugerira volju za borbom, unatoč izgledima. I u naslovnoj je pjesmi također: “This stupid world – it’s killing me / This stupid world – is all we have.”. Takav realizam dovodi do odlučnog optimizma u završnoj pjesmi albuma 'Miles Away', koja prolaznost vremena i životnu nepostojanost vidi kao stvari s kojima se treba nositi, a ne razloge za očaj. “You feel alone / Friends are all gone,"  tiho pjeva Hubley. "Keep wiping the dust from your eyes.”.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.