Laibach najavio nastup na "Euroviziji" u Ukrajini u ožujku

Laibach najavio nastup na "Euroviziji" u Ukrajini u ožujku

Kultna slovenska grupa Laibach nakon nastupa na otvaranju Svjetskog nordijskog prvenstva u Planici najavila je još jedan spektakl. Naime, grupa će nastupom krajem ožujka u Kijevu "vratiti Euroviziju u Ukrajinu".

"Dok ostatak Europe slavi svoju ideju slobode i solidarnosti 9. svibnja u Liverpoolu, grupa Laibach vratit će Euroviziju u Ukrajinu, gdje pripada i gdje se trenutno odvija jedina i prava vizija Europe", napisali su na Twitteru, a svoj nastup su u skladu s tim nazvali Eurovizija. Slovenski bend tako će postati jedna od prvih inozemnih grupa koja će nastupiti u zemlji koju već više od godinu dana razdire rat. Najavili su da će, osim svojih najvećih hitova, u koncertnoj dvorani Bel Etage odsvirati i svoju najnoviju pjesmu Motor opstanka koja još čeka službenu objavu.

U razgovoru za The Guardian rekli su da se ne slažu s izjavom: "Kad oružje govori, umjetnost šuti." Dodali su da su neka od najvažnijih umjetničkih djela nastala upravo u ratnim vremenima, čak i u najnepodnošljivijim trenucima. Britanskom su listu kazali i kako dobro znaju koliko je otpor važan za svijest Ukrajinaca, s obzirom na to da su tijekom srpske opsade Sarajeva 1995. odsvirali dva koncerta za bosanske snage.

Nakon Kijeva i u Šišku

U službenom traileru za koncert također je napisano kako Laibach ovim koncertom podržava Ukrajinu i Ukrajince u borbi protiv ruske i svih ostalih agresija. Također su najavili da će cjelokupnu zaradu od prodaje ulaznica donirati ukrajinskim dobrotvornim udrugama. Nakon nastupa u Ukrajini, poznati bend predstavt će se u Ljubljani, 21. travnja s koncertom u Kinu Šiška, objavio je RTVSLO.

 Grupa Laibach

Laibach je jedna od najkontroverznijih slovenskih rock grupa, osnovana 1980. godine u Trbovlju. Njihov glazbeni stil u početku je bio post-punk, a kasnije su se razvili u industrijski, eksperimentalni i avangardni zvuk. Često su nazivani "totalnom umjetničkom djelatnošću" jer su kombinirali glazbu, performans, slikarstvo, film i kazalište.

Laibach je dobio ime po njemačkom nazivu za glavni grad Slovenije - Ljubljana. Ime grupe također ima političku konotaciju, jer je njemački naziv upotrebljavan u razdoblju nacizma, kada je Slovenija bila pod Njemačkom okupacijom. Laibach je od samog početka bio poznat po svom eksplozivnom i kontroverznom nastupu, često kritizirajući politički i društveni poredak u Sloveniji i šire.
Njihov album "Opus Dei" iz 1987. godine privukao je pozornost svjetske javnosti zbog svoje provokativne obrade pjesama koje su povezane s religijom i politikom. Na primjer, obradili su pape, himne, komunističke pjesme i druge kontroverzne teme, što je izazvalo oštru reakciju nekih državnih institucija u Jugoslaviji, koje su cenzurirale album i zabranile grupi nastupanje u javnosti.

Laibach je nastavio nastupati i to širom svijeta, često koristeći totalitarnu simboliku i jezik da bi se suprotstavili ideološkoj dominaciji. Tijekom 90-ih godina, grupa je počela eksperimentirati s različitim zvukovima, uključujući i klasičnu glazbu, a njihova glazba postala je sve manje politički orijentirana. Danas, Laibach i dalje nastupa i snima albume te su i dalje poznati po svojoj kontroverznoj i provokativnoj umjetnosti. Njihova glazba, performansi i vizualni stil inspirirali su mnoge umjetnike širom svijeta i ostavili su neizbrisiv trag na slovenskoj i svjetskoj umjetničkoj sceni.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.