“All Of This Is Chance” - novi studijski album irske folk kantautorice Lise O’Neill

“All Of This Is Chance” - novi studijski album irske folk kantautorice Lise O’Neill

Albumom "All of This Is Chance", irska folk pjevačica Lisa O’Neill skreće pažnju na sebe, s nečim što je možda njezina najosobnija zbirka pjesama dosad.

Novo izdanje stiže nakon albuma “Heard a Long Gone Song” (2018. River Lea/Rough Trade), 2019. godine ovjenčanog s pet nominacija za BBC Folk Awards te The Guardianovom nagradom za Album godine. Iste godine objavila je EP 'The Wren' i adaptaciju Boba Dylana ‘All The Tired Horses’ za posljednju scenu epske TV drame Peaky Blinders. O’Neill, jedna od najupečatljivijih tekstopisaca u suvremenoj irskoj glazbi danas, vraća se ovim albumom, prvim za etiketu Rough Trade, prekrasnim rezonantnim 'All Of This Is Chance'.

Lisa O'Neill jedna je od najzanimljivijih tekstopisaca i kompozitorica suvremene irske glazbe, i pripovjedačica u pravom smislu riječi. Kroz svih osam pjesama na “All Of This Is Chance” stječe se dojam da je za vrijeme pisanja bila u stanju stalnog čuđenja. To nije samo portret umjetnice zaljubljene u prirodu, već i zbunjene jazom između nje i modernog društva koji se stalno širi. O’Neill pjeva preko toga procjepa, dok istovremeno kopa duboko u zemlju, očiju uprtih u nebo ispunjeno šarenim pticama, a iza njih gleda u atomska sazviježđa svemira, čiji smo fragmenti i mi sami.

Ali svaka priča ima svoj početak i Lisa započinje ovu izvanrednu kolekciju prije par godina, kada ju je The Abbey kazalište pozvalo da nastupi u njihovoj povijesnoj adaptaciji tragičnog remek-djela Patricka Kavanagha ‘Velika glad’ iz 1942. godine, na terenu Irskog muzeja moderne umjetnosti u Kilmainhamu. Osobito značajan događaj jer je to bio jedan od prvih pohoda Irske nazad u kulturnu arenu, dok je umjetnost pokušavala prevladati razdoblje pandemije. Za Lizu O'Neill ta situacija imala je još veći značaj. Iskustvo uranjanja u istraživanje izuzetne Kavanaghove poeme od 6.000 riječi, bio je dio katalizatora da ovaj novi album otključa zajedničku fascinaciju teme oko prirode i kreativnosti.

Ustvari, riječi samog Kavanagha i stihova iz "Velike gladi" otvaraju album u naslovnoj pjesmi:

“Clay is the word and clay is the flesh

Where the potato-gatherers like mechanized scare-crows move

Along the side-fall of the hill”

“Tako je moćna i ima toliko paralela s ovim albumom.”, kaže Liza. “Osjećam se kao da je ova Kavanaghova poema bila predviđanje. Osamdeset godina kasnije i pogledajte našu zemlju, naše vrijednosti, odnos prema prirodi, turizmu. Nisam imala namjeru to napraviti, ali kada pročitate tekst ovog albuma, znat ćete da svaka pjesma odjekuje aspektima “Velike gladi”, što je čudno, ali za mene i jedno divno otkriće.”, nastavlja te dodaje: “Čini se da sam imala slične borbe kao i on, ili razmišljanja, ali sa ženske točke gledišta, 80 godina kasnije. U velikoj mjeri radi se o ugnjetavanju duha, ugnjetavanju mašte i kreativnosti unutar ruralnog naroda Irske pod pritiskom katoličke crkve, i njihovom odnosu prema sebi samima i njihovom mjestu u priči o prirodi.”

Značajna grupa cijenjenih irskih glazbenika prolazi albumom, uključujući dugogodišnjeg suradnika basistu Josepha Doylea, gurua na basu, visokim tonovima i končertini Cormaca Begleyja, skladatelja i genija filmske glazbe Colma Mac Con Iomaireja, Kate Ellis iz sastava Crash Ensemble, pijanisticu Ruth O’Mahony-Brady, bubnjara Lorcana Byrnea, producenta Davea Odluma, kao i Colm O’Hara na trombonu, Brianu Leacha na čekić cimbalu, Mica Geraghtyja na harmonijumu i Davida Coultera na testeri. Lizina mlada nećaka, Sadie-Mae O’Neill, daje dragoceni dodatni glas na Old Note.

Ukupan efekat kontroliran je, ali i divlji, buran, ali i nježan.

Na 'Silver Seed’ metafora je priroda, ptice, pčele, bobice i krv. Pjesma ‘Old Note’ isporučuje božansku orkestralnu pratnju tužnoj uspavanki koja istražuje još jednu isprepletenu temu ove zbirke, a to je zid između nas i intuicije s prirodom koju smo nekada imali. ‘Birdy From Another Realm’ još jedna izvanredna kompozicija. U ovom trenutku je jasno, a očigledno je već i tijekom svim pretghodnih pjesama, na njezinom petom albumu, glas Lise O’Neill pronašao je još veću dubinu i sposobnost otkako smo se posljednji put čuli 2019. godine.

„Odnos između kukavice i pjevača u ‘Birdy…’ metafora je odnosa između narcisa i empatije, koji je tako čest u ljudskom svijetu“, objašnjava Lisa. „Dramaturg Eugene O'Neill često je komentirao kako osjeća da je rođen bez kože, što znači da je vjerovao da je preosetljiv od rođenja. Sve to mi govori. Ljudi su godinama pisali o ovim stvarima na svoj način, pretpostavljam da je ovaj album moj pokušaj u tome, i možda svaka kreacija jest… uvijek pokušava bolje razumijeti ovo iskustvo koje je život.”

Raspoloženje se smiruje na pjesmi 'The Globe', čeznutljivoj viziji vanjskoga svijeta, nekada plava i zelena mapa zidu njezine spavaće sobe. ‘If I Was a Painter’ proizašao je iz napada panike u londonskom metrou i spoznaje da se tehnologija brzo razvija, kao i sve većeg međugeneracijskog jaza. ‘Whisht, The Wild Workings Of The Mind’ napisana je kao odgovor na sliku Fredericka Williama Bartona “Sastanak na stepenicama kupole,” naručenog od strane Nacionalne galerije Irske. Sama slika bila je umjetnikov odgovor na srednjovjekovnu dansku baladu Hildebrand i Helelil. Pjesma, inspirirana pričom o napuštanju i smrti, dobro se uklapa u tematski okvir albuma.

Ponekad je to dramatičan album koji govori o čuđenju, strahu, potiskivanju duha i odvajanju od zemlje. Za zatvaranje je potreban nježan dodir. 'Goodnight World' uspavanka je, unatoč svojoj tami pojednostavljena kao da se pjeva djetetu ("Everyone I love lies under you tonight").

Omot albuma odražava nasumično čudo svemira. Pas je kihnuo na sjemenke maslačka, a kako kaže pjevačica - All Of This is Cance!

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.