U.S. Girls predstavila najnoviji album „Bless This Mess“

U.S. Girls predstavila najnoviji album „Bless This Mess“

U.S. Girls nom de plume je Meg Remy, umjetnice iz Illionisa koja trenutno radi u Torontu, i koja se u posljednjih 15 godina karijere nametnula kao jedna od najistaknutijih predstavnica domaće underground scene. Svoje prve eksperimentalne albume objavila je za izdavačku kuću Siltbreeze, a od 2015. štićenica je izdavačke kuće 4AD za koju je objavila albume „Half Free“ (2015), „In A Poem Unlimited“ (2018) i „Heavy Light“ (2020) ovjenčane nominacijama za kanadsku nagradu Polaris.

Najnoviji album U.S. Girls „Bless This Mess“ objavljen 24. veljače via 4AD, kratak je pogled na njezina razmišljanja o funku, majčinstvu, grčkoj mitologiji, sporim improviziranim baladama i radikalno dezorijentiranoj radosti, spajajući sve pjesme u eklektičnu sliku himničnih pjesama o životnim bolovima i spoznajama.

Meg je kreirala album tijekom trudnoće sa svojim blizancima, radeći s mnogim producenatima i inženjerima zvuka, tako da album daje osjećaj fluidnosti i također odražava njezino mijenjajuće fizičko stanje. Osim tijela, tijekom snimanja promijenio se i njezin glas, zbog prilagođavanja dijafragme rastućim bićima u njezinu trbuhu. Mnoge snimke na albumu nastale su u prisustvu njezinih, tad još nerođenih sinova koji su utjelovljeni simbol stvaranja novoga ni iz čega. Remyjina vokalna interpretacija na ploči obuhvaća sve, od duboke emotivnosti do ispreplitanja rana i čuda začeća, pa pjesme variraju i u tempu i instrumentalizaciji te se kreću na rubu eksperimentalnosti.

Već uvodna 'Only Daedalus' servira rasplesani R&B, a zatim pogled skreće prema unutra, prema sebi i međuljudskim odnosima koje opisuju skladbe 'Just Space For Light', živahnija mračna balada 'Screen Face' i sanjiva, radiofonična 'RIP Roy G Biv'. Produkcija tijekom cijelog albuma ostaje vrhunska, uokvirujući vokale, bas, klavijature i ritam toplinom zvuka, pakirajući ih u odvažnu harmonijsku teksturu koja nikad ne okreće leđa slušatelju; ovo je očito album s pjesmom za svakoga. Među zanimljivijima je i najnoviji singl 'Tux (Your Body Fills Me, Boo)', disco remek-djelo otpjevano iz perspektive odbačenog smokinga.

Na svom najnovijem albumu U.S. Girls uspijeva održati poziciju jedne od inovativnijih predstavnica indie scene, bilo da se radi o izražavanju pozitivnih ili negativnih emocija. Još uvijek spretno navigira između forme i oblika svojih pjesama, izvrsno povezujući pop s boli i radošću. Zato „Bless This Mess“ odjekuje čak i nakon slušanja, bilo zbog spretnih melodija ili umjetničkog okruženja složenosti majčinstva i života.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.