Sjajan jazz koncert mladih glazbenika u Varaždinu

Jazz Band GŠV

U Klubu Europa Media u varaždinskom Hrvatskom narodnom kazalištu, 22. svibnja, sjajan koncert održao je Big Band Glazbene škole u Varaždinu. Nakon jazz radionice koja je trajala dva dana, a održali su je glazbenici Big Banda HRT-a, Andreas Marinello, šef dirigent, te Antonio Geček i Marin Ferketin, njih dvojica su ujedno i bivši učenici GŠV  te varaždinski zet Miha Györek.Učenici su imali časti svirati s profesionalnim glazbenicima, pa je koncert u Klubu Europa Mediji zvučao svjetski.

Koncert je organiziran u suradnji s Hrvatskom udrugom glazbenika Varaždin, a glavni suorganizator bio je Koncertni ured Varaždin. Big Band varaždinske Glazbene škole čini 16 mladih glazbenika, učenika škole. Mnogi od njih dobitnici su nagrada na natjecanjima iz klasike, a jazz sviraju fakultativno. Svirali su se jazz standardi, počevši od D. Ellingtona, Count  Bassia, Glenna  Millera,  do Joa  Zawenulla, Henryja Manzinija  i filmske glazbe.

Hrvatska još uvijek bez visoke škole za jazz

Profesor Perši kaže da publika postoji i sve je veće zanimanje, a sve je više mladih ljudi koji odlaze na školovanje u inozemstvo i u Hrvatsku donose to znanje. Šteta je što nemamo svoje visoko učilište, iako preduvjeta za to ima i Varaždin.

-S kolegama iz Ravensburga svirali smo na Trgu kralja Tomislava u Varaždinu u povodu proslave 190. obljetnice Glazbene škole u Varaždinu, a naš sljedeći koncert bit će za varaždinski Rotary klub, 7. lipnja. Varaždin bi mogao iskoristiti svoje prednosti, jer imamo iznimno veliki broj glazbenika koji se bave jazzom, tradiciju održavanja jazz festivala, koji je nažalost ugašen. Imamo i tu veliku akumuliranu energiju u mladim glazbenicima, a sve su to dobri preduvjeti da budemo prvi u Hrvatskoj koji će otvoriti visoku školu ili konzervatorij za jazz glazbu. Nedavno se o tome razgovaralo s predstavnikom jazz konzervatorija iz Velike Britanije u Glazbenoj školi, a sad riječ ima politika. Bilo je pokušaja i u Rijeci gdje je Visoka škola za jazz glazbu iz Graza nudila  gradu Rijeci da naprave odjel kod njih ali sve je ipak palo u vodu.Trebalo bi ustrajati-poručio je prof. Perši.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.