Lucija Spevec i Igor Matavulj sjajnim izvođenjem Padovca upisali se među njegove najbolje interprete

Lucija Spevec i Igor Matavulj sjajnim izvođenjem Padovca upisali se među njegove najbolje interprete

Dvoje mladih varaždinskih glazbenika Lucija Spevec, sopran i Igor Matavulj, gitara, nedavnim su sudjelovanjem u projektu Padovec, tj. izvođenjem djela čuvenog varaždinskog gitarista i skladatelja Ivana Padovca oduševili publiku u varaždinskom starom gradu. Projekt Padovec je umjetnički projekt nastao na inicijativu Jasne Jakovljević, savjetnice gradonačelnika za kulturu pod pokroviteljstvom Grada Varaždina i Turističke zajednice Grada. Nastao je sa željom da građanima približi značaj tog varaždinskog skladatelja i jednog od najvećih gitarističkih virtuoza, inovatora i pedagoga onog vremena. Osim što se u prostorima Turističke zajednice čuva replika Padovčeve gitare s dva vrata, kroz čitavu godinu ostavština ovog skladatelja prezentirana je kroz koncerte, izložbu, predavanja pa čak i balet za koji je koreografija osmišljena upravo na Padovčeve melodije. Programi vezani uz Padovca u 2023. započeli će događanjima u lipnju u sklopu Festivala varaždinskih dvorišta a povod je 150. obljetnica njegove smrti.

Prvi susret sa Padovcem

Lucija: „Moj prvi susret sa Padovcem bio je zapravo na koncertima koje su svako ljeto održavali Sofija Cingula i prof. Rušec, kasnije i na Koncertu u mraku, tako da sam zapravo upravo njima zahvalna što su me upoznali s umjetničkim stvaralaštvom ovog kompozitora te se nadam da ćemo tako i mi neke mlađe naraštaje upoznati s njegovim skladbama, ali i skladbama nekih drugih autora koji im možda nisu toliko poznati.“
Igor: „Moj prvi susreti s Padovcem su bili, dakako, pri početku mojeg sviračkog obrazovanja. Pošto je Padovec pisao početnice za gitare, tako je često da se sviraju njegove lakše skladbe u osnovnim školama. Retrospektivno, vidim kako mi je pomogao u mom glazbenom napredovanju, pa baš i zbog tog razloga, kao što je moj profesor Ninoslav Plantak zadavao meni za zadaću skladbe Padovca, zadajem i ja svojim učenicima u Glazbenoj školi Frana Lhotke u Sisku.

U projektu su do sada sudjelovali mnogi hrvatski i prije svega varaždinski umjetnici pa nas posebno veseli biti dijelom ovog projekta. Posebnost projekta je i to da se mladim umjetnicima iz Varaždina, ali i čitave Hrvatske želi pružiti prilika da se predstave publici. Jedni od tih mladih umjetnika na početku karijere smo i mi, a uz nas u projektu su sudjelovali i naši mladi kolege poput Gabriele Hrženjak, Nikole Šrajbeka, Tomislava Jelavića, Vida Vugrinca, koji je upravo na ovogodišnjem festivalu dvorišta praizveo balet, ali i Ivana Lazar, Sofija Cingula, Darko Rušec, Ištvan Römer, Darko Petrinjak i drugi.
Lucija i Igor surađuju još od srednjoškolskih dana, no odlaskom na studij, Igor u Zagreb, a Lucija u Beč, njihova suradnja se smanjila. No, sada, kada su oboje na kraju svog obrazovanja, upravo zahvaljujući projektu Padovec, ovaj mladi duo ponovno surađuje na brojnim koncertima.
U srednjoj školi smo svirali sve, od ozbiljnog repertoara do malo opuštenijeg na nekim zabavama i na privatnim druženjima. Kada nas je gospođa Jasna Jakovljević prvi puta angažirala, zapravo je bilo logično da ćemo nastupati zajedno, iako smo na projektu nastupali i u drugačijim sastavima. Ali nekako se uvijek vratimo upravo zajedničkom muziciranju. Možda baš zbog toga što se dugo poznajemo i što smo često svirali zajedno, s uvježbavanjem programa nismo imali nikakvih poteškoća te smo vrlo brzo uvježbali neki standardni program kojemu na svakom koncertu dodajemo neke nove skladbe te dalje istražujemo repertoar koji bi mogli izvoditi. Padovčeve kompozicije su predivne, osjećajne i iskrene te je naš cilj upoznati čim veći broj ljudi s ovako divnom glazbom koja je jednom bila u centru našeg predivnog grada Varaždina.
Zajednički nastupi i u buduće
Padovec definitivno ostaje na repertoaru, a planiramo ga i proširiti te dodati još neke od njegovih skladbi. Do kraja godine planiramo neke zajedničke koncerte, planiraju se i neka gostovanja u inozemstvu, ali svatko od nas ima i svoje projekte na kojima radi. Zapravo tako funkcioniramo već godinu dana. Nalazimo se kako bi dalje istraživali repertoar i pripremali se za zajedničke koncerte između drugih koncerata, predstava i studiranja, a Igor čak predaje i u školi u Sisku. Ponekad je teško uskladiti rasporede, ali trudimo se pronaći termine koji najbolje odgovaraju i nama i organizatorima. Dogodilo se i da smo morali promijeniti sastav na koncertu jer su se zbog nekih promjena u raspredu termini poklopili. Ali na kraju najbitnije nam je da publika na koncertu zaboravi na svoje brige, prepusti se glazbi i opusti te s koncerta odlazi zadovoljna.
Lucija: „Raspored do kraja godine zapravo mi je već ispunjen. Trenutno sam oslobodila raspored do rujna kako bi se pripremila za novu sezonu koju započinjem koncertom u Beču, a zatim već idući dan putujem u Italiju gdje sam pozvana u finale natjecanja Maria Callas. Nakon toga ponovno nastupam na Baroknim večerima, a zatim putujem u Beč gdje me očekuju čak dvije produkcije, Turn of the screw B. Brittena i Ivica i Marica E. Humperdincka, a uz to u sklopu jednog predmeta na fakultetu, u internoj produkciji fakulteta pjevam i Paminu u Mozartovoj Čarobnoj fruli te ponovno Micaelu u Carmen G. Bizeta. Između toga očekuje me još i koncert u Estoniji te naravno koncerti s Igorom.“
Igor: „Nekolicina još datumski neodređenih koncerata je u planu, no trenutno mi je fokus na suradnju s Lucijom i na prijemni ispit u Grazu za post-diplomski program kod profesora Lukasza Kuropaczewskog. Početak školske godine u Sisku je nešto čemu se također veselim, raduje me vidjeti napredak moje klase unutar ovih par mjeseci ljetnih praznika. Osim toga, daljni projekti s kolegom Zoranom Resnikom na violončelu (sviranje na balkonima varaždinskih palača), suradnje s Tomislavom Jelavićem, u pogledu gitarskog dua, te brojnim drugim kolegama su također u nastanku.

 

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.