Članovima legendarne grupe Leb i sol dodijeljen Orden zasluga za Republiku Sjevernu Makedoniju

Članovima legendarne grupe Leb i sol dodijeljen Orden zasluga za Republiku Sjevernu Makedoniju

Bodan Arsovski, Kokan Dimuševski, Vlatko Stefanovski i Garabet Tavitjan odlikovani Ordenom zasluga za Republiku Sjevernu Makedoniju.

Predsjednik Stevo Pendarovski sinoć je u Skoplju na svečanoj ceremoniji u Kabinetu predsjednika odlikovao Bodana Arsovskog, Kokana Dimuševskog, Vlatka Stefanovskog i Garabeta Tavitjana "Ordenom zasluga za Republiku Sjevernu Makedoniju" za njihovo izuzetno, autohtono i jedinstveno glazbeno stvaralaštvo u okviru jazz-rock grupe Leb i sol.

Članovi ove legendarne grupe ostavili su trajne vrijednosti u suvremenoj makedonskoj glazbi i pridonijeli afirmaciji makedonske glazbene umjetnosti i makedonske kulture u svijetu, kao i svojim značajnim solističkim dostignućima.

Na ceremoniji dodijele medalja, u svom obraćanju, predsjednik Pendarovski je naglasio da su glazba, opus i životno djelo Vlatka Stefanovskog, Bodana Arsovskog, Kokana Dimuševskog i Garabeta Tavitjana nacionalna baština koja je odavno upisana u kulturni i društveni DNK Makedonije, u makedonskom narodu i svim njenim građanima.

Vaša glazba, dragi laureati, ima mitske dimenzije u venama makedonske duše, jer predstavlja kulturnu baštinu s kojom su se identificirale i rasle generacije Makedonaca i još uvijek rastu i žive, rekao je predsjednik Pendarovski i dodao, putovanje grupe Leb i sol iz Skoplja do međunarodno priznate glazbene postave dokaz je snage njihovog kreativnog izričaja koji daleko nadilazi nacionalne okvire. Kroz specifične spojeve naslijeđa naše nacije s planetarnim glazbenim utjecajima, Leb i sol ne samo da je obogatio kulturni identitet makedonskog društva, već je dao i bitan doprinos razvoju glazbe na globalnoj razini.

Na kraju svoje pozdravne riječi, Predsjednik Stevo Pendarovski je pozvao članove originalne postave grupe Leb i sol da snime još jedan album:

Dopustite mi da se ovom prilikom javno obratim četirima legendama koje su večeras s nama. Vaš profesionalni opus dovoljan je za barem još deset ovakvih nagrada, ali svima nama, a posebno mladim generacijama u ovim složenim i ružnim vremenima, treba Vaš novi album, u ovakvom formatu. Razmislite!, naglasio je predsjednik Sjeverne Makedonije.

Početkom ove godine, Croatia Records objavila je ekskluzivno vinilno reizdanje povodom 35 godina od objave kultnog albuma "Kao kakao".

Reizdanje albuma koji je do današnjeg dana ostao nevjerojatno aktualan, sadrži hitove "Mamurni ljudi", "Kao kakao", "Femme fatale", "Čuvam noć od budnih", "Kriza tridesetih", "Autoput", "Igraj", "Skopje" i "Čekam kišu" na 180-gramskom vinilu rezanom u pola brzine u Abbey Road Studios u Londonu.

Osim Half-speed masteringa koji je radio Miles Showell, izdanje uključuje bogatu knjižicu s fotografijama Georgija Hristovskog, arhivskim fotografijama Croatia Records te popratnim tekstovima.

Hia.com.hr koristi kolačiće (tzv. cookies) za pružanje boljeg korisničkog iskustva i funkcionalnosti.